ЕС създава една от най-големите биометрични бази данни в света

1
135
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Европейският парламент одобри създаването на една от най-големите биометрични бази данни в света, за да се улесни идентифицирането на терористи, престъпници и нелегални имигранти, става ясно от информация в Gizmodo. 

Базата данни е известна като  Common Identity Repository (CIR), или Общо хранилище за идентичност в превод на български.

Тя ще свърже съществуващите системи на ЕС за управление на всичко – от пътуване до работа по сигурността на границите. Към момента те не си кореспондират добре и затова целта на новата база данни е да ги обедини заедно.

Новата система ще събере на едно място информация за повече от 350 млн. граждани в ЕС и държави извън Блока, уточнява ZDNet. В нея ще фигурират различни данни, като номера на паспорти и дата на раждане. Служителите по сигурността ще могат да сравняват пръстови отпечатъци и друга биометрика, сравнявайки ги в множество бази данни. Така ще могат да видят дали дадено лице е  регистрирано под повече самоличности в различните системи.

Централизираната база данни „ще предостави на служителите достъп до верификацията на самоличността само с едно сканиране на пръстови отпечатъци“, посочва Politico.

Въвеждането на масивната база данни с лична информация съвпада с годишнината от влизането в сила на европейския Общ регламент за защита на личните данни (GDPR) в рамките на ЕС. Правилата концентрираха огромно внимание заради сериозните рестрикции и потенциално солените глоби за всички организации, събиращи информация за своите потребители. Те са насочени преди всичко към гиганти от Силициевата долина, в това число социални мрежи като Facebook например. 

Що се отнася новата биометрична база данни, идеята за нея е провокирана от увеличилите се терористични нападения, като тези в Париж и Брюксел през 2015 г. Кървавите атентати повдигнаха въпроса как да се предотвратят нови такива. Проследяването на съмнителни субекти е един от начините. Според ЕП централизираната база данни ще улесни органите на реда да извършват много по-бързо проверки за самоличността им и по този начин да вземат превантивни мерки за сигурност.