Откритие: френският сеизмометър, доставен на Марс от американската мисия ИнСайт, установи наличието на трусове!

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

Камерите на американската мисия „ИнСайт“ заснеха тази снимка на 21-ви април. На преден план се вижда белият щит, който покрива чувствителния френски сеизмометър и го предпазва от марсианските ветрове. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

23 април 2019 г. 21:03 ч.

Светослав Александров. Американската мисия „ИнСайт“, която кацна успешно на повърхността на Марс в края на миналата година, направи дебютното си откритие! Доставеният от нея френски сеизмометър „SEIS“ установи своето първо марсотресение!

Нещо повече – има приемственост между данните на „ИнСайт“ и тези, получени от астронавтите на пилотираните лунни експедиции на НАСА „Аполо“. 

Сеизмометърът е установил труса на 6-ти април или на 128-мия местен ден (сол) след кацането. Слабият, но отчетлив сигнал напомня много на сигналите, получени на Луната в периода между 1969 и и 1972 година от шестте спускаеми експедиции „Аполо“. Тогава изследователите установиха, че нашият естествен спътник е все още геологично активен. Измерванията предоставиха ценна информация за вътрешността на Луната и за размера на нейното ядро. Така учените успяха да разберат много по-добре как преди милиарди години се е формирала прото-Луната след откъсването на материал от Земята. Днес, благодарение на сеизмометъра „SEIS“, изследователите очакват да научат каква е еволюцията на скалистите планети.

„Първите измервания на „ИнСайт“ продължават научната дейност, която бе положена от експедициите на „Аполо“. До този момент установявахме само фонов шум, но отсега нататък полагаме началото на нова изследователска област: марсианска сеизмология“, съобщава Брус Банердт от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. 

„SEIS“ е засякъл три други сигнала – на 14-ти март, 10-ти април и 11-ти април. Но те са твърде неясни, за да се разбере дали действително идват от вътрешността на Марс. За този от 6-ти април обаче няма съмнение.

За съжаление категоричният сигнал е все още твърде слаб, за да могат учените да извлекат ценна информация от него и да разгадаят вътрешната структура на Марс. Ако такова земетресение се беше случило на Земята, стандартните сеизмометри нямаше да го установят. Но „SEIS“ е много чувствителен прибор.

И преди сеизмометри са били доставяни на Марс. Това се е случило през 70-те години, когато на повърхността на Червената планета кацнали американските спускаеми апарати „Вайкинг 1“ и „Вайкинг 2“. Но „Вайкинг 1“ не успял да разгърне сеизмометъра си. „Вайкинг 2“ привел в действие прибора и засякъл няколко сигнала, но учените така и не разбрали дали идват наистина от вътрешността на планетата или са вторичен шум от вятъра или работата на останалите бордови инструменти. 

За да няма този път неясноти, „ИнСайт“ спусна „SEIS“ директно върху почвата, вместо да бъде монтиран към самата роботизирана станция, както е било при „Вайкинг“. Сега вече няма спор – на Марс е открит трус. 

За повече информация: CNES

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/