Принципи на изграждане и комуникативни функции на онлайн репутация

1
192
Добави коментар
userado1
userado1

Немислимо е в днешно време за една организация или фирма да съществува, без активно да присъства в интернет. Съществуването ни е толкова обхванато от световната мрежа, че подсъзнателно вече ако нещо ни потрябва, няма значение информация или продукт, се сещаме моментално, че най-лесен начин да го намерим е с проверка в интернет.

Това предоставя много добро поле за изява на добрите онлайн маркетингови специалисти. Пространството в интернет вече е основната платформа, където трябва да се концентрираме, ако искаме да изградим и да управляваме своята положителна онлайн репутация.

Няма обаче начин да управляваме тази онлайн репутация и спецификите ѝ, ако не дадем теоретическата основа за понятията, които са свързани с нея. Сред важните неща при всяка организация или фирма е изграждането на даден бранд.

Брандът представлява всъщност търговската марка. Това е по-скоро емоционалната марка, с която си създаваме образ пред хората. Това е марката, посредством която всеки от потребителите безпогрешно ще ви разпознава. Това представлява идентичността на фирмата. Брандът значи да накараме всички да ни познаят по дадени символи, по предмети, по цветове или по друг визуален елемент. Ако съумеем да изградим бранда, тогава половината от нашата работа вече е свършена – разпознаваеми сте за хората.

Онлайн репутация е понятие, което представлява имиджа на дадена фирма в интернет, репутацията ѝ сред интернет потребителите. Ако някой напише нашето име в търсачките, ще се покажат най-различни резултати. Някои от тях са похвални, а други – негативни. Няма, разбира се, фирма, която да няма нищо против някой да пише или да говори нещо против нея. Всеки иска да се споделят само хубави неща. Има стъпки, които да предприемете, за да подобрите или изградите репутацията си.

Онлайн репутацията има за цел да постигне разпространението на възможно най-много положителни мнения за нашата фирма. А колкото по-напред в класирането на търсачките се позиционират тези мнения, разпространяващи се под формата на резултати, това е толкова по-добре за вас и бизнеса ви. Крайна цел за всички е да стигнат до първите места в търсещите машини и именно те да са заети с мненията, които ни харесват и искаме да чуваме за себе си.

Колкото по-доволни остават клиентите от вас, толкова по-хубава репутация в онлайн пространството ще имаме. Обратното също важи с пълна сила – ако те останат разочаровани от продукта или услугата, то това моментално ще се отрази върху имиджа ви. Това е общовалиден принцип и не се отнася само за онлайн маркетинга.

Преди време в голяма степен всеки можеше да контролира репутацията си посредством рекламни листовки, билборди, флаери и т.н. В онлайн средите обаче това вече не е така. Всеки специалист също трябва да се съобразява с това. Преди време комуникацията беше по-скоро едностранна – фирмата праща рекламно съобщение, а получателите не разполагат с възможност да отговорят, но вече е двустранна. Потребителите имат възможността веднага да се свържат с подателя и да изразят мнението си за съответния продукт, като връщат веднага имейл.

Живеем във века на онлайн маркетинга и комуникационната политика вече е двустранна. Още една специфика на онлайн репутацията е, че потребителите основно контролират вашата репутация.

Автор: Анита Найденова