Великденски рецепти за вкусна и красива трапеза

6
499
Добави коментар
Dysign
Dysign

Подготвили сме ви няколко лесни за изпълнение великденски рецепти, с които да отбележите най- цветния и красив пролетен празник.

Великден е чакан и обичан празник от малки и големи, и разбира се, той далеч не се свързва само с ядене на яйца, козунак и агнешко. Хубавата украса на трапезарията, както и вкусното меню, са съществена част от празника, но за да имате празнично настроение и да не сте уморени от готвенето, чистенето и подреждането, организирайте се от предния ден, и включете цялото семейство да ви помага.

Почистете добре помещението, в което ще празнувате. Измийте прозорците и проветрете добре, приберете всички ненужни вещи, избършете праха от мебелите. Добавете малки цветни акценти, украсете със свещи, керамични или платнени зайци, или още по-добре сложете няколко вази със свежи пролетни цветя.

Сега е време е да подготвите менюто за Великден, и сме сигурни, че за децата ще е удоволствие да боядисат яйцата заедно с вас, а защо не и вместо вас?

ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА

30 бр. бели кокоши яйца

60 бр. пъдпъдъчи яйца

боя за яйца, вода, оцет

белтък, салфетки, памук, тиксо, свещ

1-2 с.л. олио и парченце памук

В дълбока купичка или кофичка от кисело мляко налейте вода, добавете 1 с.л. оцет и разтворете боята за яйца според упътването на опаковката.

Сварете яйцата. Не ги слагайте директно от хладилника в съда, в който ще ги варите. Оставете ги първо поне за час на стайна температура. После ги залейте с вода с температура, близка до тяхната и ги варете на по-умерен огън, за да не се спукат черупките им. След кипване, варете ги не повече от 5-6 минути, за да не им посинеят жълтъците. На пъдпъчите яйца и 3 минути варене са им достатъчни.

Докато са още топли яйцата, започнете да ги украсявате според вашите предпочитания и не забравяйте, че първото боядисано яйце трябва да е червено.

Достатъчно е да сложите пъдпъдъчите яйца в боята, без да се стараете да ги украсявате допълнително, за да получите красиви и ефектни яйца. А за кокошите яйца ще ви предложим няколко много лесни техники, подходящи за изпълнение и само от деца. Не забравяйте да сложите подложки върху масата, за да я предпазите от цапащи материали или ръчички, както и да работите с ръкавици.

 Нарисувайте фигури със свещ (кръст, зайче, сърце, цвете) по още топлите яйца и ги пуснете в купичките с боя, за да се оцветят. Залепете формички от хартиено тиксо (точки, прави или криви лентички, звездички) по яйцата и ги оцветете. Изчакайте да изсъхнат яйцата, след което внимателно отлепете тиксото. Вземете голямо парче памук, накапете го с 2-3 вида от разтворената боя, поставете яйце отгоре и го обвийте с накапания памук. Задръжте за 1 минута, за да се оцвети хубаво и да се получи красиво меланжово яйце. Оцветете яйце със светла боя. Изчакайте да изсъхне, след което вземете от красивите трипластови салфетки с великденски мотиви или цветя и си изрежете фигурка. Отделете внимателно най-горния пласт, поставете го върху яйцето и с четка за рисуване топнете в разбития белтък, за да запечатате фигурката. Сложете настрани и изчакайте да изсъхне.

С памуче, леко напоено с олио, намажете всички боядисани и приготвени от вас яйца. Така ще им придадете блясък и ще повишите тяхната дълготрайност.

Не се ядосвайте, ако не точно вашето яйце се окаже борец. Белите яйца по принцип са с по-тънка черупка, но пък стават много по-красиви от останалите.

Обелете яйцата, добавете ги към зелената празнична салата или ги оформете като самостоятелно ястие.

Подредете боядисаните яйца в кошнички или красиви чинии, добавете им малко зелена великденска трева (изкуствена, разбира се) и сте готови да започнете с приготвянето на козунака. Предложената от нас рецепта за козунак е изпитана и много, много вкусна: