Високо кръвно – 9 мита за хипертонията

1
193
Добави коментар
duckster
duckster

При хипертония боли глава.

Главоболие имат в едни и същи проценти хората с високо, с ниско и с нормално кръвно налагане. Болките в главата най-често са свързани с проблем с шийните прешлени на гръбначния стълб. Повечето хора нямат главоболие, дори и горната граница на кръвното им да е 200.

Кръвното налягане трябва да се следи внимателно.

Другата крайност е извънредното внимание към кръвното налягане. Обикновено не трябва да се измерва повече от 3 пъти на ден и то, когато сте в състояние на покой, в помещение с нормална температура. Няма никакъв смисъл да се измерва след тренировка, след цигара, след кафе или след като сте се изнервили за нещо.

Електронните апарати лъжат.

Такъв извод може да се направи само, ако кръвното се измери с електронния апарат няколко пъти подред. Тогава ще се получат отклонения от 5 до 10 мм. Уредът е много точен и хваща и най-малките колебания в кръвното налягане. В такъв случай се взима за верен средния показател. Неточен може да е апаратът, чийто маншон не съответства на дебелината на ръката.

Високото кръвно налягане трябва да се свали.

Приемането на лекарства с кратко и бързо действие води до ефекта на скачане на кръвното налягане ту надолу, ту нагоре. Тази терапия не понижава риска от инфаркт и инсулт.

Ако кръвното стане нормално, няма нужда да се пият лекарствата.

Нормалното кръвно налягане се поддържа от определена концентрация на медикамента в кръвта. Предписаните от лекар лекарства трябва да се приемат постоянно, независимо дали кръвното е нормално или ниско. Ниското налягане не е повод да спираме лекарството, а да се обърнем към лекар за корекция на дозата.

Ще се чувстваме добре, ако кръвното падне до нормални стойности.

Ако хипертоникът живее години наред с повишено кръвно, то свалянето му до нормални цифри ще доведе до виене на свят, слабост и сънливост. Това е свързано с факта, че сърдечно-съдовата система е свикнала да работи на по-високи стойности. Необходими са 2-3 седмици, за да се адаптира към новото налягане.

Изпих курса лекарства, значи съм здрав.

В лечението на хипертонията няма курсове. Това е хронично заболяване и трябва постоянно да се пият лекарства. Ако се спрат, кръвното налягане отново ще стане високо.

Ако хипертонията е наследствена, то тя трябва да се появи в младежка възраст, а не след 40.

До определена възраст, генетичният дефицит за регулация на извеждането на натриевия хлорид от организма се компенсира за сметка на други системи за регулация. Но, когато човек води нездравословен начин на живот, има наднормено тегло, приема твърде много сол, тези системи могат да откажат.

Ако се води здравословен начин на живот и се отслабне, хипертонията ще изчезне.

Промяната в начина на живот е основа на терапията срещу хипертонията. Струва си да се откажете от солта, да правите по 10-15 хиляди крачки на ден, да следите за талията си ( тя трябва да е под 102 см за мъжете и под 88 см за жените), да се откажете от цигарите и алкохола. Това може да ви избави от таблетките само в начален стадий на болестта.