10 Рецепти за Домашен Шампоан

7
201
Добави коментар
mona.venkova
mona.venkova

Направи си сам шампоан!

Шампоанът и балсамът могат да съдържат ендокринни разрушаващи химикали, които допринасят за токсичното натоварване на тялото. След проучване на конвенционалните шампоани и намирането на толкова много токсични и ендокринни съставки, решихме да споделим някои домашно приготвени рецепти за шампоан, които можете да направите у дома си, съдържащи съставки, които са естествени и лесни за намиране онлайн. Включихме десет натурални домашно приготвени шампоанни рецепти, които може да си направите у дома и да пропуснете съставките, които потенциално могат да бъдат вредни. Направете си шампоани, които са безопасни за вашето семейство.

 

Химикали, които са проблемни

Повърхностно-активни вещества: Те правят пяната. Обикновено свързваме сапунената пяна с по-чиста коса, но това не е задължително. Понятието не е много естествено, но често е резултат от химическа реакция или някакъв агент. Докато тези химикали не са задължително токсични за хората, те могат да причинят сериозно дразнене и могат да бъдат наистина вредни за околната среда. Като се има предвид количеството шампоан, който се спуска в канализацията всеки път, когато мием косата си, бихме предпочели да избегнем дразненето и да създадем по-безопасна среда, като изберем шампоан без тези съставки.

Консерванти: Някога забелязвали ли сте датата на валидност на шампоана? Не? Често такава липсва! Това е така, защото шампоаните са пълни с консерванти, за да ги запазят във времето. Те ще издържат наистина дълго време, без да се развалят. Тези консерванти пречат на развитието на дрожди, мухъл, бактерии и т.н. Но тъй като те буквално са предназначени да убиват неща, консервантите са опасни и могат да имат редица проблеми с токсичността както за хората, така и за околната среда.

Аромати: Това определено е нещо, за което трябва да се погрижите. Терминът „аромат“ може да действа като задна вратичка за всички видове химикали, за да се промъкне във вашите продукти. Често се използва като общ термин за над 100 съставки. За съжаление, много от тези съставки могат да бъдат токсични за човешкото здраве, като фталати (свързани с репродуктивни и увреждания на развитието) и синтетични мускуси (свързани с нарушаване на хормоните и натрупване в телата ни).

Съставки, които трябва да се избягват *

Етаноламините
Парабените
Octinoxate
оксибензон
Консерванти
кватерниум-15
DMDM хидантоин
имидазолидинил карбамид
диазолидинил карбамид
полиоксиметилен карбамид
натриев хидроксиметилглицинат
2-бромо-2-нитропропан-1,3-диол (бромопол)
глиоксал
Натриев лаурет сулфат
Натриев лаурил сулфат

* Тези съставки са изброени в кампанията за Червен списък за безопасни козметични продукти, която е част от процеса на скрининг MADE SAFE за продукти за лична хигиена.

Основни съставки в шампоаните, които са безопасни за употреба

Суров мед:

Суровият мед се използва от хиляди години като лекарство. Египтяните използвали суровия мед доста често в козметиката и медицината. Медът има високи нива на монозахариди, фруктоза и глюкоза и включва минерали като желязо, калций, фосфат, натриев хлор, калий, магнезий. Медът също притежава антисептични и антибактериални свойства, които го правят много полезен като лекарство при грижа за рани и като подтискащо кашлица. Медът е леко кисел с ниво на рН между 3,2 и 4,5. Това помага да се предотврати рзвитието на бактериите, докато антиоксидантните съставки почистват свободните радикали. Физическите свойства на меда варират в зависимост от това каква е флората, както и от съдържанието на вода.

 

Нашата препоръка за мед:

Използвайте сертифицирани продукти без „глифозат-остатъчни вещества”. Биологичният мед все още може да бъде замърсен с глифозат, защото земеделският производител не може да контролира пътя на пчелите, което е проблематично и не се обсъжда толкова, колкото би трябвало. Използвайте марки, които провеждат лабораторни тестове и имат удостоверения, че в продуктите няма остатъци от глифозат. Това ни харесва!

 

Кокосово мляко:

Кокосово мляко е пълно с любов към косата. То е натоварено с витамини, като ниацин и фолиева киселина, които могат да подобрят кръвообращението на скалпа. Кокосовото мляко съдържа и витамин Е, естествен консервант и мазнини, които се борят с увреждането и дълбоко подхранват косата ни. Всичко, което трябва да направите, е да подберете пресен кокос и да изстискате млякото с кърпа за сирене. След това го оставете да къкри в тенджера за около пет минути и да се охлади и накрая се замразява във фризера. На следващия ден млякото се размръзява и е готово за употреба. Когато се използва кокосово мляко като лечение на косата, то прониква през кожата на главата и корените, така подхранва фоликулите и косъма. Допълнителната влага повишава продуктивността на фоликулите и подобрява текстурата и здравето на косата.

Нашата препоръка за кокосово мляко: Закупете 100% чисто кокосово мляко в кутия, което не съдържа BPA

 

Кокосово масло:

Кокосовият орех е най-добрият източник на средноверижни мастни киселини (MCFAs), който е специален вид мастни киселини с антибактериални и антимикробни свойства. То също е много високо в лауриновата киселина, която също се среща естествено в кърмата. Кокосовото масло може да проникне в косата по начин, по който другите масла не могат да получат невероятни резултати, при условие че се използва правилно. Когато се използва за правилния тип коса, тя подобрява здравето на скалпа и се бори с инфекциите и гъбичките и поддържа растежа на косата. Хората с фина до средно лъскава коса виждат най-добри резултати, но тези с груба и суха коса може да нямат най-добри резултати.

Нашата препоръка за кокосово масло: Nutiva органично, студено пресовано, девствено кокосово масло

 

Зехтин:

Зехтинът е богат на витамини А, Е и антиоксиданти. Той също така помага за предпазването на кератина в косата и уплътненията при влага, като същевременно премахва натрупването на себум, което възпрепятства образуването на нови космени фоликули и възпрепятства растежа на косата. Може да се използва и при третиране на разделени краища и други неща като пърхот. Когато се занимавате с пърхот се смесват с лимонов сок. Пърхотът обикновено се причинява от суха, люспеста кожа. Киселинните свойства на лимоновия сок спомагат за разхлабване на пърхота, докато маслиновото масло овлажнява най-новия слой кожа. Смесете равни количества зехтин, лимонов сок и вода за лечение на пърхот, само няколко супени лъжици от всеки ще работят. Масажирайте в влажен скалп, оставете за 20 минути, изплакнете и шампоан. Не използвайте това лечение повече от веднъж седмично.

Нашата препоръка за зехтин: Подновяване на маслиновото масло, направено специално за овлажняване на скалпа.

 

Масло от авокадо:

Маслото от авокадо има невероятни ползи за здравето на косата ви. То има голямо количество мононенаситени мазнини и смазва косата, като по този начин я прави блестяща и по-силна. Мононенаситени мазнини, когато се прилагат директно в маската за коса, подхранват и заздравяват косата. Маслото от авокадо също е богато на витамин Е и В, което му позволява да работи дълбоко в епидермиса и да укрепва кожата. Витамин B също поддържа растежа на косата, докато витамин Е работи за възстановяване на увреждената коса.

Нашата препоръка за масло от авокадо: Обновете специалното органично масло от авокадо, направено за овлажняване на лицето и тялото

 

Масло от ши:

Маслото от ший се добива от семената на плода на дървото Ши (Карите). То е богато на витамини А, Е и F и служи за UV защита. То също така осигурява на кожата есенциални мастни киселини и хранителни вещества, необходими за производството на колаген. Съдържа олеинова, стеаринова, палмитинова и линоленова киселини, които предпазват и подхранват кожата, за да предотвратят изсушаването. Маслото от ший се използва в Африка от хиляди години като хидратант.

Нашата препоръка за масло от ший: Нерафинирано масло от ший

 

Яйчни жълтъци:

Яйцата съдържат голямо количество протеини, мастни киселини и витамини, които могат да помогнат за увеличаване на косата с добавените хранителни вещества. Витамин А в яйчния жълтък помага за подобряване на способността на косата да произвежда естествена влага чрез стимулиране на производството на себум – това помага да се контролира пърхотът и да се предотврати изсушаването на скалпа. Витамин Е в яйчен жълтък предпазва от фактори на околната среда като UV лъчи, а витамин D в жълтъците подобрява текстурата и блясъка. Яйчните жълтъци съдържат и мастен протеин лецитин, който спомага за намаляване на къдриците и предотвратява начупването и крехкостта. Биотинът се намира и в жълтъците и работи за обновяване на корените и фоликулите на косата, като подобрява цялостното здраве на косата.

 

Бадемово масло:

Бадемовото масло съдържа разнообразни здравословни съставки за косата, включително омега-3 мастни киселини, фосфолипиди, витамин Е и магнезий. Използването на няколко капки чисто бадемово масло, подхранва и укрепва косата и е оптимално за лечение на косопад и увредената коса. Не забравяйте да използвате чисто бадемово масло и избягвайте марки, които съдържат пълнители.

Нашата препоръка за бадемово масло: Сега Решения бадемово масло

 

Масло от жожоба:

Маслото от жожоба се добива от семената на жожоба. Полученият продукт всъщност не е масло, а по-скоро восъчна естер. Восъчните естери са много подобни на произведено от нашите тела мазнини. Поради това, използването на масло от жожоба може да помогне за балансирането на производството на мазнини. Маслото от жожоба е богато на основни хранителни вещества, витамини Е и В и важни минерали като силиций, мед и цинк.

Нашата препоръка за масло от жожоба: Deluxe Botanticals Органично масло от жожоба, обработено без хексан

 

Рициново масло:

Касторовото масло се използва широко за медицински цели в продължение на хиляди години – с научни изследвания за намиране на рицинови зърна в лекарствен текст още от 1500 г. пр. Н. Е. Противовъзпалителните, антибактериалните и противогъбичните свойства на рициновото масло могат да помогнат за намаляване на ефектите на автоимунни заболявания като алопеция, както и за лечение на инфекции с фоликулит, пърхот и скалп. Рицинова киселина, намираща се в рициновото масло, може да помогне за балансирането на рН на скалпа, а антиоксидантите в рициновото масло подпомагат производството на кератин в косата и да направят косата по-силна, по-гладка и по-малко къдрава.

Нашата препоръка за рициново масло: Sky Organics студено пресовано, органично хексаново рициново масло

 

Ябълков оцет:

Антибактериалните и противогъбични свойства на ябълков оцет помагат да се отървете от пърхота, а киселинността на измиването на ябълков оцет може да помогне за поддържане на рН баланса на косата ви, за да се създаде враждебна среда за гъбички, бактерии или дрожди, които причиняват появата на пърхот. Редовното изплакване може да помогне за запазването на косата здрава.

Нашите препоръки за ябълков оцет: Необработен органичен ябълков оцет

 

Етерични масла:

Етеричните масла правят уханието на домашен шампоан невероятно. Те също имат големи ползи за косата, включително насърчаване на растежа, инхибиране на пърхота, намаляване на загубата на коса, успокояване на скалпа, подобряване на производството на себум и др. Някои от най-полезните етерични масла включват лавандула, мента, салвия, чаено дърво, кедрово дърво, иланг иланг, лайка, розмарин, лимон и хвойна. Малко проучване ще ви помогне да намерите най-добрите масла за косата си нужди.