14 факти за аварията в Чернобил, които трябва да знаете

2
260
Добави коментар
setlans
setlans

Аварията в Чернобил остава в историята, като една от най-големите аварии в ядрената енергетика.

На 26 април 1986 г. се провежда учение в 4-ти реактор на АЕЦ „Ленин“ в близост до Припят, Украйна. Това учение води до една от най-големите аварии в историята на ядрената енергетика. Счита се, че процедурните нарушения и конструкционните недостатъци на реактора са основната причина за инцидента.

Организацията на обединените нации нарича Чернобилската авария „най-голямата екологична катастрофа в историята на човечеството“.

Днес ще се запознаем с 14 факти, които трябва да знаете за аварията в Чернобил.

Чернобилската авария и аварията на АЕЦ Фукушима I са единствените събития, които са оценени на седма степен по Международната скала за ядрени и радиационни събития

Скалата има седем нива на опасност, като последното седмо ниво е за най-голяма опасност. Подобно на скалата на Рихтер, всяко ниво обозначава инцидент приблизително 10 пъти по-сериозен от предишното ниво.

Със степен 6 е оценена аварията в ядрен комплекс „Маяк“ през 1957 година.

Близо пет милиона души все още живеят в зоните, за които се смята, че са замърсени

Около 150 души пък живеят в т. нар. „ограничена зона“ – 30-километровата зона около 4-ти реактор. Наричат я също и „забранената зона“, защото е забранено да се живее там.

Хората в най-близкия град Припят са евакуирани чак след два дни

Заради липсата на информация, хората са си вършили ежедневните задачи, без да знаят, че са изложени на високи нива на радиация.

Беларус е най-засегнатата държава от аварията в Чернобил Таблица на най-замърсените страни / Wikipedia

Цяла Европа страда от радиационно замърсяване, като радиоактивен дъжд пада чак над Ирландия. Най-засегната е Беларус, която според доклади на съветски и западни учени, получава 60% от замърсяването.

България също е сред най-замърсените държави, като попада в топ 10, заедно с Норвегия, Австрия, Финландия и други.

Ако аварията се беше случила три дни по-късно, радиоактивното замърсяване в България щеше да бъде десетократно по-силно

Според изследване, проведено от съветските учени Ю. А. Израел и В. Н. Петров, ако аварията в Чернобил се бе случила три дни по-късно, целият пренос на изхвърлените радиоактивни вещества би се осъществил в южно направление.

Според анализи на българските учени, при по-неблагоприятни атмосферни условия по време на аварията, замърсяването в България е можело да бъде поне 10 пъти по-силно.

Припят и останалите изоставени места са завладени от природата и животните

Днес тези места се населяват от вълци, диви коне, глигани, лисици и други животни. За съжаление, животните населяващи 30-километровата забранена зона страдат от по-висока смъртност, генетични мутации и намалена раждаемост.