Джулиан Асандж бе осъден на 50 седмици затвор във Великобритания

1
162
Добави коментар

Джулиан Асандж бе осъден на 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция, предаде АП. Съдия Дебора Тейлър каза, че Асандж заслужава почти максимална присъда заради тежестта на извършеното от него престъпление.

Нарушението датира от 2012 г. Съгласно британското законодателство максималната присъда за това, за което бе признат за виновен Асандж, е една година затвор.

Съдията отхвърли молбата на австралиеца да прояви снизходителност към него, тъй като е прекарал близо седем години в посолството на Еквадор в Лондон.

Основателят на „Уикилийкс“ изслуша произнасянето на присъдата със скръстени ръце и без да покаже емоции.

Негови привърженици скандираха „Срам“ по адрес на съдия Тейлър.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, която искаше да го разпита заради твърдения за изнасилване и сексуално насилие от негова страна.

Адвокатите на основателя на разобличителния сайт „Уикилийкс“ твърдяха, че той е нарушил условията по гаранцията, защото е бил „отчаян човек“, страхуващ се да не бъде екстрадиран в Съединените щати, припомня АП.

Утре Асандж ще се изправи отново пред британски съд, този път по искането на САЩ за екстрадиция по обвинения в хакерство.

На 11 април основателят на „Уикилийкс“ беше арестуван и изведен от посолството на Еквадор в Лондон.

Американските власти искат екстрадирането на Асандж заради публикуването на секретна информация на сайта „Уикилийкс”, придобита в заговор с бившия анализатор от американското военно разузнаване Челси Манинг.

„Челси Манинг беше изтезаван от американските власти и това беше доказано. Ако Аснадж бъде екстрадиран, смятаме, че също ще бъде подложен на мъчения” коментира тогава Балтасар Гарсон, адвокат на Джулиан Асандж.

Основателят на „Уикилийкс” прекара последните седем години в еквадорското посолство в Лондон. До ареста му се стигна, след като еквадорските власти отмениха правото му на убежище.

Господин Асандж многократно наруши ясните разпоредби за получаване на дипломатическо убежище, особено забраната за ненамеса във вътрешните работи на други държави, каза президентът на Еквадор Ленин Морено.

Австралиецът Джулиан Асандж е една от най-противоречивите личности на нашето съвремие.

Той създава „Уикилийкс” през 2006 г. През следващите години, сайтът публикува над 10 милиона секретни документи и материали. Някои от тях предизвикаха мащабни международни скандали.

Сред тях беше публикуваното през 2010 г. видео, на което се вижда как американски военни стрелят от хеликоптер и убиват цивилни в Ирак.

„Уикилийкс” беше в центъра на най-голямото публикуване на военни документи в историята на САЩ. От тях стана ясно, че американските военни са знаели за тежките издевателства и изтезанията над задържани в иракските затвори, но са си затваряли очите.