7 храни, полезни за черния дроб

1
138
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Великден отмина и сега е време за разтоварване на организма след тежките трапези и питиетата от празничните маси. По отношение на следпразничния детокс, едно от най-важните неща е да се погрижим за черния си дроб.

Той играе централна роля в метаболизма. Той е нашият филтър, който изпълнява детоксикираща функция – обезврежда и освобождава токсичните отпадни продукти от преработката на веществата. Той участва и в борбата с инфекциите. Поради тази причина е изключително важно да се грижим за него, като приемаме балансирана и здравословна диета.

Днес сме Ви подготвили 7 храни, които помагат на черния дроб да се прочисти от натрупаните отрови.

1. Грейпфрутът съдържа естествени антиоксиданти като нарингенин и нарингин, които намаляват възпалението и предпазват клетките, като по този начин помагат на черния дроб да се регенерира. Освен всичко друго, те подобряват способността на тялото да преработва алкохола и да се освобождава от токсините, получени като резултат.

2. Горските плодове имат сходен ефект, отново заради богатото съдържание на антиоксиданти. Препоръчва се консумацията на боровинки (синя, червена).

3. Една от най-често препоръчваните храни е червеното цвекло. Тайната се крие в антиоксиданта беталаин, който придава специфичния цвят на това кореноплодно. Консумацията му увеличава производството на детоксикиращи ензими и редуцира възпалителните процеси.

4. Ядките, богати на витамин Е, също са полезни за черния дроб. Консумацията им увеличава производството на детоксикиращи ензими.

5. Мазните риби, богати на Омега 3 мастни киселини също са полезни. Те намаляват възпаленията, пречат на натрупването на мазнини в черния дроб, поддържат нивата на инсулин и на ензими.

6. Чесънът също подпомага производството на ензими, преработващи токсините. Луковичното растение съдържа и ценното вещество алицин, както и селен, които подпомагат естествените възстановителни сили на черния дроб.

7. Богатите на пектин ябълки също са препоръчвана храна. Те помагат на тялото да се освободи от токсичните отпадъци от метаболитните процеси и предпазват храносмилателния тракт. По този начин позволяват на черния дроб сам да се освободи от натрупаните вредни вещества.