Intel Comet Lake на пазара през юли 2019

11
342
Добави коментар

Intel възнамеряват да изкарат на пазара процесорите 10-то поколение Comet Lake в средата на годината, а не в края на 2019, както беше планирано. Ранният дебют на Intel Comet Lake идва в отговор на анонсираните за 7 Юли нови процесори Ryzen 3000 на AMD.

Intel Comet Lake на пазара през юли 2019

Новото Intel поколение ще бъде произведено по 14-наноматрова технология и микроархитектурата на Skylake. Очаква се флагманът Core i9-10900K да има 10 физически ядра, вместо първоначално планираните 4 броя и 20 логически ядра/Threads/, подобрен Hyperthreading, интегрирана графика Gen9, GT2 и увеличение на L3 кеша до 20MB. Предположенията са, че производителността им няма да превишава значително тази на процесорите от настоящото 9-то поколение.

Intel Comet Lake на пазара през юли 2019 Натискът върху Intel, оказн от AMD Ryzen, доведе до промени в плановете на Intel. Техният отговор на този натиск е в две посоки. Първо, Comet Lake  ще се появи в средата на годината, доказвайки, че Skylake е все още жизнена и конкурентоспособна архитектура. Второ, Intel ще продължи с усилената работа по процесорите Intel Ice Lake, които са следващо, още по-високо ниво.

AMD или Intel : Кой да избера за игри?

Игрите няма директно да извлекат максимална полза от тази процесорна мощ. Графичната карта остава ключов компонент за геймърите. Процесорът е важен, но вторичен компонент в гонитбата на повече fps. Вместо това, многоядрените умения на Comet Lake ще бъдат полезни, ако сте изключителен мултитаскър, като например стриймър или създател на съдържание, който ще използва процесора за нещо повече от обикновени игри.

За Intel, обаче, този път битката с AMD ще е още по-трудна. Докато i9-9900K успява да противостои на AMD Ryzen 7 2700X, макар и за много повече пари, Comet Lake се очертава напълно безпомощен срещу процесорите AMD Ryzen 3000.

При демонстрация на Cinebench R15, направена на последното изложение Computex, 8-ядреният AMD Ryzen срази i9-9900K, при това използвайки значително по-малко енергия.

Intel Comet Lake на пазара през юли 2019

Intel ценообразува според търсенето на клиентския пазар. AMD Ryzen се стреми да поддържа по-ниски цени и въпреки че някои от чиповете му може да не превъзхождат Intel, тяхната еквивалентна стойност е трудно да се победи.

Към момента, ситуацията изглежда трудна за Intel Comet Lake, но какво точно ще се случи, предстои да видим през лятото.

*По информация от www.pcgamesn.com