Президентът: Не е нормално да се води предизборна кампания с държавни пари

1
141
Добави коментар

Не е нормално с пари от държавния бюджет да се води предизборна кампания, обяви президентът  Румен Радев на церемонията по повод 74 години от края на Втората световна война.

Вчера БСП обяви, че премиерът Бойко Борисов не спира да използва държавен ресурс за провеждането на предизборна кампания и настоя премиерът да излезе в отпуск до вота. Премиерът обаче отговори, че не е бил на нито едно партийно събитие.

Опитите да бъдат заглушени скандалите с всякакви други мероприятия няма да се получат, понеже хората очакват реални действия. В предизборна обстановка и толкова скандали е нормално на се политизират събитията,  обяви още държавният глава.

Радев коментира думите на премиера Борисов, който в интервю за bTV заяви, че очаква президентът да е равно отдалечен от всички партии.

 „Аз съм равноотдалечен от всички партии и не мисля, че давам някакъв повод изобщо да се мисли в тази насока. По-скоро аз не мисля, че трябва да се води предизборна кампания с пари от държавния бюджет. Както виждате обвиненията към мен са абсолютно несъстоятелни, особено за отпуск… Иво Христов първо напусна президентството и тогава започна да води предизборна кампания, така че нека се поучат и другите“, коментира Радев.

Във връзка с това, че двама от кабинета му – Елена Йончева и Иво Христов сега са част от листата на „БСП за България“ за европейските избори, държавният глава заяви, че президентството не е феодална институция, всеки е свободен да взема решение.

„Направете си една справка колко съветници и секретари на предишни президенти още по време на мандатите какви постове са заемали. Моите условия са ясни – напуска се президентството и всеки е способен да се кандидатира за каквото си поиска. Така че тези упреци са абсолютно несъстоятелни”, добави той.

По повод Деня на победата, Радев обясни, че ЕС е най-голямото постижение на Европа. „А най-голямото постижение на Европейския съюз е опазването на мира в Европа вече повече от седем десетилетия“, заяви още президентът.

Румен Радев добави, че сме длъжни да уважаваме и почитаме паметта на милионите жертви в борбата с нацизма и да не забравяме и приноса на България.