Една епоха свършва

5
200
Добави коментар

Шоуто на Слави

Още от малък започнах да гледам студентското предаване „Ку-Ку“. То беше първото развлекателно предаване, което помня в българския ефир през 1991 година. Тогава на екрана грееха образите на Август Попов, Владислав Карамфилов – Въргала, Стефан Рядков, Васил Василев – Зуека, Слави Трифонов, Камен Воденичаров, Мартина Вачкова, Евтим Милошев и други. Водещ на предаването беше една кукла водена от Стефан Рядков и Зуека. Предаването спира през 1994 година, когато на пост като генерален директор е покойния Хачо Бояджиев.

На 1 април 1995 година предаването сменя името си на „Каналето“. Поради липса на други предавания продължих да гледам с интерес и „Каналето“, което беше изпълнено с развлекателни скечове. Малко по-късно все пак на екран се появи и предаването „Клуб НЛО“ с великолепните актьори: Велко Кънев, Георги Мамалев, Павел Поппандов и Мария Сапунджиева. Така БНТ засили интереса на зрителите. На 17 ноември 1996 година „Каналето“ е спряно за няколко месеца, Слави Трифонов издейства неговото завръщане на екран. Така се стига до 8 февруари 1998 година, когато заедно с издаването на пилотното предаване „Хъшове“, то е спряно веднага от БНТ и новото правителство на Иван Костов.

Помня много добре как „прихващахме“ кабелна телевизия от съседа ни и така макар на звездички по телевизията успявах да гледам „Хъшове“, затирено в мазе на хотел “България” и излъчвано по ТВ7. Харесваше ми бунтарския характер на предаването, съчетан с хумористичните скечове. През това време се „родиха“ и повечето от емблематичните му песни (с невероятните ку-ку бенд). Песни, които макар да не слушам чалга, звучаха дори на сватбата ми.

„Възраждането“ на Слави Трифонов в национален ефир идва през 2000 година. В началото е имал аудитория от над два милиона зрители. Едва ли вече има толкова и е нормално след 19 години, през които всяка делнична вечер е правил шоу. Но определено едва ли са много хората (да не кажа хич), можещи да се задържат толкова време в национален ефир. Той успя да проведе не малко конкурси и състезания чрез предаването си. Като негови гости в предаването са били не една и две световноизвестни личности.

Лоша шега според мен му направи това вглъбяване да превърне шоуто си в политическо хулене. Колкото и да плюят българите своите политици, те губят интерес ако постоянно го чуват. Актьорските образи се превърнаха главно в отрицателни (вместо да са смешни). Усеща се една нотка на омраза, която идва в повече и накланя везната не към сатира, а към ракиена патриотщина…

Естествено за решението по спирането на предаването заслуга има и бТВ. Личи си, че се опитват да „затворят“ устата на Слави и го показаха с две свалени предавания. Сигурен съм, че след тях е имало тежки преговори за да си изпълни до край договора Слави и компания. Видяха се и смехотворните интервюта, които той взе от политическата класа. Беше като една подлога на „Бойко тиквата“, а и не само на него. Пролича си скалъпения сценарий, подхвърлен му без право на избор. И тук не успях да разбера Слави Трифонов. Как успя да се сдържи избухливия си нрав или с годините се е научил на малко търпение? А може да му е обещано и друго не знам? Това са си някакви мои неангажиращи разсъждения.

Не мога да знам какво се крие зад образа на Станислав Тодоров Трифонов, но поради една или друга причина е бил част от битието ми. Оттук насетне сам ще си покаже що за човек е!

Снимка: slavishow.com