Как да бъдем щастливи: 25 навика, които трябва да си създадем

2
279
Добави коментар
setlans
setlans

Как да бъдем щастливи? Щастието може да изглежда съвсем различно за всеки човек. Може би за вас е един спокоен следобед, а за други е среща с приятели на бар. А може би щастието е свободата да преследваме мечтите си.

Независимо от вашите разбирания за щастие, тези съвети ще ви помогнат да промените живота си и да бъдете по-щастливи.

Навиците са много важна част от живота ни. Ако сте се опитвали да премахнете лош навик, то определено знаете колко е трудно.

Днес ще обърнем внимание на някои ежедневни, месечни и годишни навици, които могат да ви отговорят на въпроса „Как да бъдем щастливи?“.

Само не забравяйте, че всеки човек има собствено разбиране за щастие. Ако някои от следващите съвети ви стресира или не ви допада на начина на живот – просто ги премахнете.

Как да бъдем щастливи: 25 навика, които трябва да си създадем:

Ежедневни навици Усмихвайте се

Ние хората се усмихваме предимно, когато сме щастливи. Но това е двупосочна улица. Ние се усмихваме, защото сме щастливи, а усмивката кара мозъка да освобождава допамин.

Следващият път, когато почувствате, че нямате настроение, усмихнете се и вижте какво ще се случи. Опитайте и всяка сутрин да си подарявате една усмивка в огледалото.

Физическа тренировка

Физическите упражнения влияят не само на тялото ви, но те помагат и за намаляване на стреса, чувството за тревожност и симптомите на депресия. Същевременно, те повишават самочувствието и щастието.

И не, не е нужно да тренирате като за състезание. Дори няколко упражнения на ден ще окажат промяна във вас. Добре могат да ви се отразят разходките в парка, час по йога за начинаещи или 5-минутна разгрявка всяка сутрин.

Сън

Наспивайте се добре. Доказано е, че добрият сън е жизненоважен за доброто здраве, мозъчната функция и емоционалното здраве.

Съвети за добър сън:

Лягайте си и се събуждайте по едно и също време. Това важи и за уикендите.Запазете часът преди времето ви за лягане за себе си. Вземете си душ, четете книга, правете нещо релаксиращо.Направете нужното, за да си осигурите тиха, хладна и тъмна спалня. Избягвайте лампи или други светлини, които могат да ви попречат на съня.Ако имате нужда от дрямка през деня, опитайте се да я съкратите до 20 минути. Храна

Вече знаете, че изборът на храната, която консумирате влияе върху цялостното ви физическо здраве. Но някои храни влияят и на състоянието на ума.

Примери:

Въглехидрати – те освобождават серотонин, познат като „хормон на щастието“. Избягвайте простите въглехидрати, тоест тези с високо съдържание на захари.Чисто месо, бобови култури, млечни продукти – тези продукти освобождават допамин и норадреналин, които повишават енергията и концентрацията.Пържени и преработени храни – трябва да се избягват, защото имат точно обратният на горните храни ефект.

Още по темата: 10 храни, които стимулират имунната система

Бъдете благодарни

Според обстойно проучване, практикуването на благодарност може да окаже значително влияние върху чувството за надежда и щастие в човека.

Започнете денят си, чрез осъзнаване на едно нещо, за което сте благодарни. Можете да го направите, дори докато си миете зъбите.

Направете комплимент

Според изследвания, извършването на добро дело, води до удовлетворение и щастие. Правенето на искрен комплимент е бърз и лесен начин да озарите нечий ден, като същевременно ще дадете тласък на собственото си щастие.

Дишайте дълбоко

Дълбокото дишане доказано помага за преодоляване на стресовите ситуации, пред които сме изправени всеки ден.

Следващият път, когато се почувствате под напрежение, стрес или просто искате да си отдъхнете, направете следното:

Затворете очи. Опитайте се да не мислите за нищо, или ако е твърде трудно, то нека бъде за някое красиво място.Вдишайте бавно и дълбоко през носа.Издишайте бавно. Опитайте се, вдишването и издишването да бъдат с еднакво времетраене.Повторете, докато се почувствате по-добре. Важно: Ако не сте свикнали да дишате дълбоко, опитайте да вдишвате и издишвате, като броите до 5, за всяко действие. Не се преструвайте на щастливи

Хубаво е, когато гледаме на живота с положителна нагласа, но лоши неща се случват на всички. Те са част от живота ни.

Ако ви се случи нещо неприятно, получите лоша новина или просто не се чувствате добре, не се преструвайте, че сте щастливи.

Приемете чувството на нещастие и се оставете на този момент, за да го преживеете по-бързо. След това насочете вниманието си към това, което ви е накарало да се почувствате по този начин и какво е нужно, за да се възстановите.

Вижте още: 9 вида болка, които са пряко свързани с емоционалните състояния на човека

Водете си дневник

Дневникът е един добър начин да организирате мислите си, да анализирате чувствата си и да планирате събития. А и не е нужно да сте литературен гений, защото той ще бъде само ваш.

Не е нужно и да го носите постоянно със себе си. Преди да си легнете, съвсем спокойно можете да си нахвърлите няколко мисли. Ако не искате да държите дневник с такава лична информация, то винаги можете да го унищожите, след като го завършите.

Изправете се срещу стреса

Животът е пълен със стресори, и е невъзможно да избегнем всички.

А и няма нужда. Психологът от Станфорд Кели Макгонигал казва, че стресът не винаги е вреден, а и ние можем да променим отношението си към него.

За тези стресори, които не можете да избегнете, напомнете си, че всеки е под стрес – няма причина да смятате, че сте само вие. А и сте доста по-силни, отколкото си мислите.

Изправете се срещу стресовите ситуации, така или иначе не можете да ги избегнете, поне ще преминат по-бързо, отколкото ако постоянно ги забавяте.