Събориха ресторант „Мираж“ в София – емблемата на ВИС-2. На мястото ще има 8-етажна жилищна и офис сграда

1
406
Добави коментар

Легендарната кръчма на братята Васко и Жоро Илиеви в София надживя собствениците си и повечето си клиенти.

Столичния ресторант „Мираж“, последния останал жив символ на борческата групировка ВИС-2 и нейните босове– братята Васил и Жоро Илиеви, отиде в небитието дълги години след екзекуциите на кюстендилските си собственици. Култовата кръчма от зората на демокрацията в столичния квартал „Гоце Делчев“ (бившия „Емил Марков“) бе срината със земята. Върху мястото на заведението ще бъде издигната модерна жилищна и офис сграда. Ресторантът в южния софийски квартал придоби страховита популярност в зората на демокрацията като свърталище на свирепи мутри, шоузвезди, спортисти, чевръсти аферисти и всякаква замогнала се паплач. Макар и на забутано, а в ония времена и на възтъмно вечер място, славата на „Мираж“ се носеше из цяла София. Причината бяха кюстендилските братя Васил и Георги Илиеви, основатели на първата и най-могъщата борческа групировка.

Тартори на страховита банда от борци, събираща посевместен рекет чрез задължителни застраховки на дребния и средния бизнес, босовете на ВИС превърнаха „Мираж“ в своя щаб квартира и място за делови срещи и разточителни гуляи. Издържан в класически мутро-бароков стил, с крещящи позлатени елементи, тапицирани тежки столове и огледална зала с мраморен под, „Мираж“ приютяваше не само мутрите, но и прохождащия тогава светски и бизнес елит. Чести изяви в ресторанта имаха Слави Трифонов, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, на микрофона извиваха глас Сашка Васева, Володя Стоянов, Цецо Ярето, Радо Шишарката и Сашо Роман, а водещ на импровизираната нощна вариете програма бе Миодраг Иванов. В „Мираж“ на ежеднощните мутренски партита са гостували и Мирослав Илич и Лепа Брена, за която вехти мафиоти разправят, че се отдала на Васил Илиев на една от масите в ресторанта часове преди свой концерт в София.

В ресторанта малцина плащаха, а стари висаджии си спомнят, че всеки месец Васил Илиев донаждал по 50 000-60 000 марки – липсващи пари от неплатени сметки на кого ли не. Безспорно най-коментираното от хилядите събития в ресторанта е сватбата на Жоро и Мая Илиеви.

Видеокадри от паметната венчавка от 1994-а бяха показани преди 3 години в предаването „Папараци“ и тогава всички се убедиха, че Филип Найденов – Фатик действително е имал навика да превръща ресторанта в стрелбище. На сватбата на по-малкия брат Илиев, Фатик се самопростреля в китката, след което си бинтова ръката с покривката от масата. „Това е само една от стотиците стрелби на Фатик. Той имаше навика да стреля по тавана, понякога и по пода, за да плаши сервитьорите“, разказват паметливи очевидци на „бащата“ на контрабандата и вноса на крадени коли в България. Веднъж Фатик надминава себе си и мята граната в ресторант „Мираж“ – това се случва на 17 ноември 1993 г., секунди след като Емо Костадинов е отбелязал победния гол над Франция на „Парк де Пренс“, с който България се класира на световното в Америка. Бомбения взрив е толкова мощен, че ранява двама от сервитьорите, а ресторанта остава без фоайе за няколко дни. Пристигналите полицаи и телевизии са излъгани, че „Мираж“ е жертва на атентат.

Най-трагичното събитие в кръчмата на ВИС-2 е убийството на Васил Илиев, случило се на метри от ресторанта, докато кюстендилския борец пътува към заведението си, за да вечеря със Слави Трифонов и да му се изфука с белия „Мерцедес“, доставен му часове по-рано от Фатик. Васил Илиев е покосен от дъжд от куршуми от картечен пистолет и умира в собствения си ресторант, където първоначално е откаран от гардовете си.

След смъртта на Васко Бореца, по-малкия брат Георги пое групировката. Жоро Илиев обаче спря да посещава „Мираж“, за разлика от повечето си приятели и се премести на басейна „Мария Луиза“, който редуваше с „Кошарите“. Ресторант „Мираж“ бе прехвърлен на вицето Николай Цветин, който го превърна в столовата на ВИС-2 и място, където се разпределяха пари от специфични дейности. След като и Жоро Илиев бе ликвидиран през 2005 г., заведението за кратко затвори врати, а после смени и името си, но не за дълго. През 2007 г. „Мираж“ възкръсна, с буквата „Ъ“ накрая и работеше до началото на април. Мястото обаче е било продадено от собственика Николай Цветин на бургаски бизнесмени, които още през лятото стартират строеж на лъскава 8-етажна жилищна и офис сграда.

„Отиде си и последния спомен за висаджиите. Не вярвахме, че някога тази дупка ще бъде срината до основи. Това трябваше да бъде направено още преди 20 години“, коментираха пред „Уикенд“ жители на квартал „Гоце Делчев“, които години наред не можеха да спят от живата музика и пиянски крясъци.