Как да търсим здравни специалисти в интернет

1
246
Добави коментар
epis
epis

307 прегледа

Гласували: 4, рейтинг: 5

Винаги, най-добре е първо да потърсите препоръка от близки или роднини, ако се нуждаете от услугите на здравен специалист.

Налагало ли ви се е да търсите здравен специалист в интернет? Ако не, дано не ви се наложи и занапред. Българското онлайн пространство изобилства от сайтове на здравна тематика – Здравен справочник, здравни портали, каталози, форуми, здравословен начин на живот, женско здраве, мъжко здраве и какви ли не платформи, бълващи съдържание на килограм.

Тук ще разгледаме най-важните детайли и критерии, по които да прецените до каква степен може да се доверите на определена информация, особено що се касае до нашето здраве.

Платените реклами не са критерии за качество Ако здравен специалист се рекламира, това може да означава две неща:

Първо – липса на пациенти / клиенти

Второ – има страшно много работа и може да си позволи бюджет за реклама, от чисто имиджова гледна точка. В повечето случай е първото, за това и там не се знае какво е качеството, а като говорим за здраве не можем да правим компромиси и да вярваме сляпо на някаква реклама.

Търсенето е много лесно „Специалност“ и „Град“, например: „Алерголог София“ по този начин ще филтрирате всички алерголози от град София. Но истински добрите специалисти едва ли ще ви излязат в рекламните площадки на търсачката, поради простата причина, че имената им се предават от уста на уста. Кабинетите им са препълнени и освен това, като бройка се броят на пръстите на едната ръка.

Просто прескочете платените реклами и разгледайте внимателно всички резултати на първа страница поотделно.

Няколко стъпки за намиране на точния лекар Установете от какъв здравен специалист имате нужда Педиатър? Ендокринолог? Психиатър? Ако е на лице изразена, ясна симптоматика, разберете коя специалност се занимава с третирането на вашия проблем. Това може да стане като опишете симптомите си в търсачката.

След като установите от какъв специалист се нуждаете потърсете, както е описано по-горе и си направете списък с имена.

Информация за лекаря – проучване Определете от всички събрани имена, кои се намират в близост до вас, ако няма такива – продължете търсенето. Това най-лесно би станало, като посетите директория за здравни заведения и специалисти.

В добрите здравни справочници трябва да присъства следната информация:

• Диплома (кога е завършил, какво е завършил, къде стажувал и т.н.) • Специализации • Членства в организации • Професионален стаж • Публикации (добрите специалисти обикновено имат публикации за медицински списания и медии) • Месторабота • Работно време • Контактна информация • Процедури (какво диагностицира и лекува)

лекува) • Мнения и рейтинг от други пациенти

Предпочитания Какво предпочитате? Специалист с частна практика или такъв, който практикува в болница? Работи ли със здравна каса или ще заплатите лично – на място? Предпочитания за пол, възраст, та дори и да говори чужд език.

След като стесните списъка до няколко имена само, вече може да ги проучите по-детайлно. Къде са специализирали, какви сертификати притежават, прочетете биографиите им и потърсете имената им в социалните мрежи. Там бихте могли да откриете много ценна информация за стила на лекаря.

Може да проверите статуса на здравните специалисти в сайта на „Български Лекарски Съюз“. Въпреки, че за последната година са свалени над 500 имена поради неплащане на членски внос 🙂

Записване на час Много важно: Бъдете любезни, за да ви отговорят със същото. От голямо значение е колко дълго трябва да чакате за записването на час и колко скоро посещението ви ще е възможно. Понякога добрите специалисти нямат свободни часове със седмици, дори месеци напред, което говори само за едно – намерили сте добър здравен специалист. Подгответе се за посещението при лекаря Ако трябва, запишете си всички въпроси, които искате да зададете. Подгответе медицинския си картон, всички досегашни изследвания, застраховки ако имате такива. Трябва да сте подготвени за въпроси като, какви процедури са ви извършвани до сега, какви медикаменти са ви били предписвани и какви приемате в момента. Най-добре е ако приемате лекарства и препарати да ги вземете със себе си. Първо Посещение Както се казва – Няма второ първо впечатление. Говорете си с доктора, попитайте го имал ли е други пациенти в тази възрастова група с подобни симптоми, колко пъти е извършвал подобни процедури, какви са били резултатите, имало ли е усложнения и т.н.

Обърнете внимание как ще комуникира с вас. Задайте си въпроса, имате ли доверие на този човек. Такъв тип комуникация ще ви даде яснота за отношението и качеството на услугите от страна на лекаря. Важно е да получите сигурността и спокойствието, че случай като вашия са приключвали успешно.

Вземане на информирано решение След първото посещение е време да направите вашия избор. Това ли е човекът на когото да се доверите? За целта е необходимо да си зададете следните въпроси.

Чувствахте ли се комфортно по време на консултацията? Докторът обясни ли ви ситуацията в която се намирате на разбираем език? Даде ли ви възможност да зададете въпросите си? Изслуша ли ви внимателно, когато задавахте въпросите си? Показа ли разбиране и уважение към това, което казвате? Прекара ли достатъчно време с вас, така че да разбере наистина проблемите ви?

Ако на някой от въпросите отговорът е „НЕ“ за съжаление, ще се наложи да продължите търсенето.