Документалният филм „Формулата на Тео“ с премиера в Бургас през юни

1
189
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Как един учител се превърна в национален герой? Как успяха медиите, често обвинявани в търсенето на скандалното, да наложат на дневен ред историята на един преподавател, при това през 21-ви век? И какво му е специалното на Тео Теодосиев?

Още с първия репортаж за учителя на звездните физици, преборил всички липсващи условия, за да предаде знанията си нататък, образът на Теодосиев се превърна в икона. И какво по-добро от това днешните ни герои да бъдат учени, учители, даващи, възпитаващи?! След наградата “Мъж на годината”, след пълните зали на мотивационните му лекции, след вниманието и поканите за участие на престижни форуми, Теодосий Теодосиев стана и главно действащо лице в документален филм.

Лентата на режисьора Николай Василев разказва за последните 40 години, маркирани от присъствието на Теодосиев в живота на не един и двама интелигентни и амбициозни ученици, пожънали успехи по цял свят, благодарение на усърдната работа и всеотдайност на учителя си. Филмът обяснява това, което стана известно като “Формулата на Тео” – неговият личен метод за формиране на силов интелект.

”Формулата на Тео” не е изцяло възхвала на един единствен учител, а документално изследване на това, което прави даден човек не просто преподавател, а вдъхновител и възпитател на младото поколение. С филма си Василев се е опитал да обясни мисията, която трябва да стои зад всеки един учител, както и успехите на всеки един ученик, имал щастието да попадне в орбитата на всеотдаен ментор.

Бургазлии и гостите на града ще имат възможността да видят филма “Формулата на Тео” на 14 юни, в НХК, месец след премиерата на лентата в столицата.