„Фолксваген“ взе решение за нов завод в Европа. Къде ще е? от концерна мълчат

1
186
Добави коментар

Плановете на германския автомобилен концерн „Фолксваген“ за нов завод в Европа вече имат конкретни измерения. На съвместно заседание снощи Надзорният съвет и Съветът на директорите взеха решения за изграждането му.

Неофициално се спекулира, че местоположението на новия завод може да бъде или в България, или в Турция.

Няма по-подробна информация от лаконичното прессъобщение от снощи. В него след голямата новина за намерението на германския автомобилостроител да започне производството акумулатори за електромобили, става ясно, че вече е взето първото решение за новия завод в Европа.

В текста пише следното: „Също така беше решено да се започнат конкретни преговори за планирания завод за производство на различни марки в Европа с останалите потенциални локации“.

Кои са те? Пред БНТ ръководителят на „Корпоративни комуникации“ заяви: „На този етап не казваме нищо“.

Страната ни обаче има основания да се надява, че многомилиардната инвестиция ще тръгне в българска посока.

Става въпрос за завод, в който да се произвеждат новите джипове на марките „Шкода“ и „Сеат“, съответно „Карок“ и „Атека“. В момента те се правят в Чехия. Заводът там обаче е претоварен и затова се търси ново място. Окончателното решение, къде точно ще бъде то, ще се вземе през ноември. Тогава ще се състои следващият планов кръг на Надзорния съвет.