София Прайд 2019 представя богата програма от арт събития и дискусии

2
141
Добави коментар

» НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ

София Прайд 2019 представя богата програма от арт събития и дискусии

14 май 2019 г.

На 8 юни тази година ще се проведе 12-то издание на София Прайд под надслов
“Не давай власт на омразата, дай власт на любовта”. Освен ежегодното шествие, София Прайд включва палитра от активности, сред които филмов фестивал, културна програма на София Прайд Арт, дискусии на политически и социални теми, както и поредица от спортни събития.
За 8-ма поредна година София Прайд Филм Фест представя на българските зрители най-доброто от световното ЛГБТИ кино. Фестивалът ще представи 5 изключително завладяващи продукции от цял свят. Част от филмите, които ще бъдат излъчвани, са късометражната продукция на режисьора Дени Паро „Да се разкриеш“, както и филмите „Полуленд“, „Еуфория“ и др. Специален акцент е филмът „Честит рожден ден, Марша!” за емблематичната транссексуална активистка Marsha „Pay it No Mind“ Johnson и нейния живот в часовете преди да запали бунтовете в „Стоунуол Ин“ през 1969 г. в Ню Йорк. Бунтове, които маркират и появата на първия Прайд преди 50 години.
София Прайд Арт е фестивалът, който предлага разнообразна културна програма, която стартира на 18 май и продължава до 7 юни. Сред акцентите в програмата са груповата изложба „Форми”, която представя селектираните след отворена покана родни артисти в пространството Aether, фотографската изложба Trans Balkans, документираща транс хората, живеещи на Балканите, както и театралната премиера за България на „Проектът Ларами”, пиеса, създадена като реакция на хомофобското убийство на Матю Шепард в Ларами, Уайоминг през 1998 г., шокирало Америка.
В рамките на второто издание на София Прайд Спорт, любителите на спорта ще могат да участват в разнообразната програма, която включва волейболен и футболен турнир, клас по мобилност и по улична самозащита както и много други атрактивни дейности.
София Прайд е най-голямото правозащитно събитие, което се провежда всяка година в столицата, през месец юни, от 2008 г. насам. Основните цели на София Прайд са да противодейства на механизмите на дискриминация и да постигне равно третиране на ЛГБТИ хората без оглед на сексуалната им ориентация или половата им идентичност.

Както обикновено, събитието ще започне в 16:00 ч. с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 ч. Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар Стоунуол Ин в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ.
Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредица масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни. Стоунуол не просто пробужда движението за гей освобождение в САЩ, но е символ и катализатор за световното движение за равноправие на ЛГБТИ хората.
Цялата програма от съпътстващи събития на София Прайд може да бъде намерена на www.sofiarpide.org.

» РЕГИСТРИРАНИ АГЕНЦИИ