Телевизионната кула в София отваря врати за посетители

1
123
Добави коментар

Телевизионната кула, намираща се на бул. „Драган Цанков“ ще бъде отворена за столичани и гостите на града. Тя предлага гледка към столицата от 106 метра височина. Съоръжението се намира на булевардите „Драган Цанков“ и „Пейо Яворов“, като е открито през далечната 1959 г., и има 14 етажа.

Това предвижда новият финален план за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, пише сайтът „Столица“. Според плана в целият парк ще има забрана за разполагането на сергии, пазарски будки, бутки за хазартни игри, както и рекламни елементи и съоръжения. Няма да бъдат разрешени чадъри и тенти в различни цветове, те ще могат да бъдат само в бежово, охра, бяло и зелено, и в тон с околната среда.

Предвижда се гара „Пионер“ да стане чисто нов спортен център, където ще бъде преместена базата на „Спортна София“. Забранено ще бъде строителството около националния стадион и стадион „Българска армия“. Там ще се допуска само модернизация.

Сериозна дискусия докара плана за бъдещето на стадион „Юнак“, като в крайна сметка той ще бъде ремонтиран и ще бъде възстановен в оригиналния си вид. Вместо конната база в парка ще има нови игрища на „Спортна София“, като за тях се планира паркова композиция. Вместо познатата автокъща ще бъде изграден модерен подземен паркинг. Друго ключово място около езерото „Ариана“, ще бъде почистено от обекти като там ще остане само едно заведение.

Изключително интересна е и идеята да се улеснят пешеходците в района при метростанция „Стадион „Васил Левски“, като се построи пешеходен подлез под бул. „Драган Цанков“ в посока техникума по строителство. Някои от обектите в парка пък ще бъдат преместени на други места. Целта е мястото да се изчисти от излишните елементи и да бъде още по-приятно за отдих.