Vacheron Constantin прави невъзможното възможно

3
268
Добави коментар

Vacheron Constantin прави невъзможното възможно

Доказвайки още веднъж, че гениалността задвижва иновациите в часовникарството, Vacheron Constantin създава своя модел Celestia с невероятните 23 усложнения. Има часовници и часовници. Изкусните часовници, придружени от наръчници с библейски пропорции, са мечтата на ерудираните познавачи и всъщност, колкото повече усложнени функции, толкова по-добре.

Трудността, разбира се, е да се докопате до тези рядко срещани шедьоври, което понякога води до създаване на съперничество сред колекционерите, които се съревновават, за да получат най-комплексните модели. Една от най-известните надпревари в хорологията се води между американските магнати Хенри Грейвс младши и Джеймс Уорд Пакард, която завършва с създаването на джобния мъжки часовник Patek Philippe’s 1925 Supercomplication, най-сложният часовник за времето си с 24 усложнения, продаден за невероятните $ 24 милиона на търга на Sotheby’s в Женева през 2014. Връщайки се към 21-ви век и страстта към миниатюризирането на сложността все още продължава да бъде силна като този уникален мъжки модел от изработенaта по поръчка серия на Vacheron Constantin, известна като Les Cabinotiers, където не съществува думата „невъзможно“. С 23 усложнения – 1 по-малко от Patek Philippe’s 1925 Supercomplication и 34 по-малко от сегашната тежка категория на Vacheron Ref. 57260, който е най-сложният джобен часовник в света с 57 усложнения – Celestia Astronomical Grand Complication 3600 събира мощта си в 45 мм корпус от бяло злато. Celestia отнема 5 години за създаването си от един отдаден производител на часовници, за да изгради и предлага времеви индикации на своите двойни циферблати в универсален, слънчев и сидеричен (звезден) режими, всeки от които е задвижван от собствен механизъм зъбни колела и се захранва от шест барела, за да постигне издръжливост от три седмици. Универсалното време – всеобщо признатият принцип, че Слънцето завършва една пълна обиколка около екватора на всеки 24 часа – и слънчевото време – въз основа на видимата траектория на Слънцето през деня, изразена чрез ъгъла – са показани на предния циферблат. Сидеричното (звездното) или астрономическо време се четат на гърба на часовника и се показват на два насложени сапфирови диска. В техническо отношение, астрономическа времева скала, базирана на скоростта на въртене на Земята, измерена по отношение на видимото движение на „фиксираните“ звезди, наблюдавани от местния меридиан. Сидеричното време се различава от универсалното време с приблизително четири минути на ден, което означава, че 24 сидерични часа съответстват на 23 часа, 56 минути и 4 секунди универсално време.

Механизмът, който поддържа това удивително движение, е калибър 3600, който е с дебелина само от 8.7 мм. Състои се от 514 части за контрол на повече от 20 функции и осигурява часовник с триседмичен запас на мощност. Ако това звучи ентусиазиращо, просто погледнете всички екстри, опаковани в този забележителен мъжки часовник и тогава наистина ще се почувствате на седмото небе. Някои от функциите включват: вечен календар с фази на Луната, индикация за ден и нощ, часове изгрев и залез, дължина на деня и нощта, сезони, слънцестоене, равноденствия и зодиакални знаци, индикатор за ниво на приливите и отливите, слънчева връзка между Земята и Луната … и списъкът продължава.

Автор: Мегамол за часовници Chasovnici-bg.com

Google