10 мита, в които хората все още вярват

1
162
Добави коментар
setlans
setlans

При наличието на тонове информация и Интернет е учудващо, че все още хората вярват в тези 10 мита. Да вземем за пример пукането на кокалчетата на пръстите: въпреки множеството доказателства, хората все още вярват, че пукането води до артрит.

Шокиращо много хора вярват в „Правилото за 5-те секунди“, при което ако храната падне на пода само за пет секунди, тя ще е годна за консумация. Повярвайте, бактериите нямат часовник, с който да ви засичат пет секунди.

Днес още разгледаме 10 мита, в които хората все още вярват.

Мит: Великата китайска стена се вижда от космоса

Реалност: Този мит придобива най-голяма популярност през 2004 г., когато Международната космическа станция направи снимка на Великата китайска стена от космоса. Но какво се вижда на нея?

Само един куп планински вериги. Това, което хората успяха да си съчинят е, че виждат сивкави цветове, които смятат, че са от стената. С просто око, Великата китайска стена е видима от космоса, колкото и е видима и спалнята ви.

Мит: Правилото за 5-те секунди

Реалност: Не рискувайте да ядете храна от пода. Учените от Clemson University са направили експеримент, като са поставили хляб върху повърхност заразена със салмонела за 5 секунди. Само за тези 5 секунди, върху хляба са открили до 5 хиляди бактерии.

Мит: Пукането на кокалчетата на пръстите води до артрит

Реалност: Учените не са открили никаква връзка между пукането на кокалчетата и артрита. Все пак, бъдете внимателни, когато го правите, защото пукането може да доведе до намаляване на силата на захвата и подуване.

Мит: Прилепите не могат да виждат

Реалност: Според Роб Майъс, който е изпълнителен директор на Организацията за опазване на прилепите, някои от големите видове прилепи „могат да виждат три пъти по-добре от хората“.

Разбира се, има и прилепи с не толкова развито зрение, които предпочитат да използват ехолокация, за опознаване на територията, но няма слепи прилепи.

Мит: Слънцето е жълто

Реалност: Според учените от Станфордския център за слънчев мониторинг, „често срещано погрешно схващане е, че слънцето е жълто, оранжево или пък червено…Всъщност, то е смесица от всички цветове, което го прави…бяло.“

Ние го виждаме жълто или оранжево, защото вълните с тези цветове са най-дълги и достигат до очите ни. Останалите се разпръскват в атмосферата.