УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 изведе в орбита първите 60 спътника от глобалната групировка Старлинк!

1
201
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

24 май 2019 г. 09:10 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 05:30 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал, Флорида, излетя частната американска ракета „Фолкън 9“ с първите 60 спътника от глобалната групировка „Старлинк“. Всички спътници бяха изведени успешно в целевата им орбита и така бе положено началото на амбициозния проект на Илон Мъск, чрез който предприемачът цели да осигури достъпен интернет в цял свят. А причината, поради която този приложен проект е толкова важен е, че трябва да е достатъчно печеливш, за да финансира колонизацията на Марс. 

СпейсЕкс вече има получено одобрение от Федералната комисия по комуникации в САЩ за извеждането на две групи спътници: една от 4 409 сателита и втора от 7 518 сателита. По думите на Мъск ще са нужни още шест подобни изстрелвания с по 60 спътника, за да може СпейсЕкс да осигурява интернет с ограничено покритие, и още 12 изстрелвания за средно покритие. 

След днешното успешно изстрелване първата степен на „Фолкън 9“ извърши кацане върху плаваща платформа в океана и така СпейсЕкс отбеляза 40-тото си благополучно връщане на степен. 

Напомням на читателите, че макар и днес да бе положена основата на Старлинк, Илон Мъск има сериозна конкуренция в областта. Няколко други компании като Телесат, УанУеб и Амазон също искат да осигурят интернет на широката общественост. УанУеб вече успя да изстреля първите си шест спътника в орбита през февруари. 

Изстрелването на мегагрупировки от хиляди спътници води и до притеснения относно увеличаването на орбиталните боклуци. За да няма такава опасност, СпейсЕкс разчита на модерната система СтарТракер, която ще позволи на всеки спътник да проследява самостоятелно дали около него има отломки, както и да извършва самостоятелни маневри, за да избягва тези отломки. След края на орбиталния си живот днес изведените спътници „Старлинк“ ще изгорят в земната атмосфера, като се предвижда до земната повърхност да достигне само 5% от съдържимото им. Следващото поколение спътници ще могат да изгарят до 100% в атмосферата и няма да оставят никакви следи. 

Пълен запис от днешното изстрелване: тук (Youtube връзка)

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/