Френският сенат прие законопроект за възстановяването на Нотр Дам

1
219
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Френският сенат прие законопроект за възстановяването на Нотр Дам – катедралата в сърцето на Париж, която пострада тежко при пожар в средата на месец април тази година.

Текстът определя реда за събиране и изразходване на даренията, които започнаха да се трупат още в първите дни след инцидента. Освен това, законопроектът определя и компенсациите за отделните дарители, включително данъчните облекчения, с които те ще се ползват.

В приетия текст фигурира и изрично разрешение правителството да сформира специален орган, който да поеме ръководството на възстановителните дейности и да контролира изпълняването им. Този орган ще бъде под егидата на Министерството на културата, но ще разполага с необходимите правомощия да борави с бюджет и графици.

По всяка вероятност, при изготвянето на програмата институциите ще се опитат да постигнат 5-годишния срок, който президентът Еманюел Макрон посочи като възможен, макар експерти от целия свят да го определиха като нереалистичен, предава “Le Parisien”.

Що се отнася до резултата, текстът изрично посочва, че целта ще бъде катедралата Парижката Света Богородица да възвърне “последните си документирани структурни и визуални вид и състояние”.