Първият ресторант с нулев отпадък в България отвори врати

1
195
Добави коментар

Нулевата философия, която насърчава стремежа към минимизиране на изхвъряните от нас отпадъци, набира все повече последователи по цял свят. Нейните принципи постепенно се внедряват освен в множество съвестни домакинства и в онези публични пространства, които генерират най-много боклук, като например ресторантите.

„Благичка – ZERO-WASTE“, София

На 30-ти май в София отвори врати “Благичка-zero waste” – първото заведение, което ще покаже нагледно как работи нулевата философия.

Блажка Димитрова, основател на сдружението „Нулев отпадък“ и на онлайн платформата „Кухнята на Благичка“ за доставяне на храна по домовете, успява да осъществи голямата си мечта и да отвори ресторант с нулев отпадък, в който да работят младежи в неравностойно положение. Неслучайно Блажка е и победител в кампанията на ESCREO „Младите и успели дами на България“, стартирала символично на 8-ми март. Кампанията има за цел да открие и запознае света с необикновените дами на България, онези, които са се отдали на кауза, способна да промени представите и начина ни на живот.

image: Блажка Димитрова

Безспорният победител Блажка получава от ESCREO не само признание. Производителите на боя, която превръща всяка стена в място за споделяне на идеи, обсипват Кухнята на Благичка с боя за писане, така че стените й заблестяват с разказани истории и бъдещи планове. А най-големият план пред успешната дама в момента е Кухнята с кауза на Блажка да се преврърне в ресторант с кауза, който ще дава пример за екологична и социална ангажираност.

image: facebook.com

Какво всъщност означава ресторант с нулев отпадък?

Това е ресторант, който се стреми да се откаже от ненужното, да намали потреблението си, да преизползва всичко, което е възможно, да рециклира и да рекомпостира.

Екипът на „Благичка – ZERO WASTE“ споделя принципите, които следват по стъпките към нулевия отпадък.На първо място, те се отказват от пластмасовите изделия като сламки, бутилки, опаковки и т.н. Също така, намаляват използването на продукти в тетрапак кутии и търсят по-добри алтернативи. Пазаруват с платнени торбички, поставят в стъклени кутии и бутилки млечните продукти, а доставяната храна, предлагат в кутии за многократна употреба.

image: blagichka.com

Почти всеки отпадък превръщат в нещо ново. Най-голямото постижение е сдобиването им с компостер. Те изхвърлят всички органични отпадъци в него, където те се превръщат в тор, с която, от своя страна, се тори горичката около ресторанта.

Позитивният пример на Блажка има множество еквиваленти по света, като всеки по свой оригинален начин се стреми да пощади планетата.

„Ижен“, Индонезия

 „Ижен“ е първият ресторант с нулев отпадък в индонезия, който е построен изцяло с рециклирани материали.

Пъстроцветните подови плочи са смесица от цимент и счупени съдове и чаши. Стъклените свещници пък са направени от изхвърлени бутилки, в които блестят восъчни свещи от използвано олио за готвене. Шарените гръбчета на менютата са скалъпени от рециклирани гуми, а салфетките са ушити от плата на стари дрехи.

Няма как да не забележим и пръчките за хранене от рециклирана пластмаса, както и преграждащите стени от нанизани стари прозорци. Храната, предлагана в ресторанта, разчита изцяло на местното производство, а органичните отпадъци използват за препитание на животни във фермите, както и за наторяване. Пресните съставки в гозбите и активната екологична позиция правят ресторанта едно от най-интересните и привлекателни места в Бали.

image: designboom.com

„Сайло“, Великобритания

Друга, още по-пълна концепция за ресторант с нулев отпадък, има „Сайло“ (Silo), най-популярният такъв във Великобритания. Неговата философия се базира на уважението към околната среда, към начина, по който произвеждаме храната си, както и към това какви вещества приемаме в тялото си. „Сило“ твърдят, че дори не си даваме сметка колко микропластмаси вкарваме всеки ден в организма си.

image: smart-magazine.com

Те сами варят напитките си и произвеждат храната си.

Мелят сами брашно и пекат хляб по старите методи, добиват си сами млека от ядки и отглеждат зеленчуци и плодове. Всички мебели в ресторанта са сглобени от старо ненужно обзавеждане. Постъпващите продукти се докарват в контейнери и съдове, които могат да бъдат използвани отново, а всичко, което не е било изконсумирано от клиентите, се преработва в уред за компост, наречен Aerobic digester, който успява да превърне 60 кг. отпадък в тор само за 24 часа.

 image: remodelista.com

Оказва се, че нулевата философия обхваща не само консумацията, но и дизайна. Тя изправя дизайнерите пред нови и креативни предизвикателства. Рециклираните интериори стават все по експресивни и дори  създават много повече любопитство у посетителите. Сякаш разностилните столчета, ръчно изработените лампи, сглобени от няколко стари, вехториите, на които е вдъхнат нов живот, и изобретателните хрумки на съчетания от ново и старо създават по-богата атмосфера в заведенията и приласкават с уюта на несъвършеното. Нулевата философия е необходима екологична мярка и намигване към нашето въображение. Според Блажка не съвършенството е важно, а малките стъпки всеки ден. /stroiinfo.com