Успех: тежкотоварна космическа ракета Протон-М изведе спътника Ямал-601 в целевата му орбита!

1
182
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от снощното изстрелване. Фото: КЦ „Южный“/ЦЭНКИ 

31 май 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Снощи в 20:42 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя руската тежкотоварна ракета „Протон-М“. Девет минути след началото на полета ускорителният блок „Бриз-М“ със спътника „Ямал-601“ се отдели от третата степен от ракетата-носител и започна самостоятелен полет. Изминаха още девет часа, в рамките на които „Бриз-М“ извърши общо пет запалвания, за да доведе спътника до правилната му геостационарна трансферна орбита. Тази сутрин Роскосмос потвърди успеха на изстрелването. 

Напомням на читателите, че спътникът е построен от френско-италианския производител Thales Alenia Space за нуждите на Газпром космически системи в Русия. 

Това бе първото изстрелване на ракета „Протон-М“ за 2019-та година. Успехът проправя пътя за следващия полет, който ще е през юни. Тогава „Протон-М“, но с ускорителен блок „ДМ-03“ вместо „Бриз-М“, ще изведе в космоса научната обсерватория на Русия и Германия „Спектр-РГ“ за изучаване на далечните космически обекти в рентгеновия диапазон на електромагнитния спектър. 

Но да се върнем на изстрелването, което започна снощи и приключи днес. „Ямал-601“ ще бъде най-мощният комуникационен спътник на Русия по отношение на количеството данни, които ще пренася. 

„Изстрелването на спътника „Ямал-601″ е още един практически резултат от нашето сътрудничество с Газпром космически системи“, съобщава Алексей Варочко, шеф на ГКНПЦ „Хруничев“, компанията-производител на ракетите „Протон“ и „Ангара“. „Ние сме в готовност да извеждаме големи космически апарати с помощта на „Протон-М“ и „Ангара“ за развитието на спътниковите връзки на територията на Русия. До края на годината планираме да изстреляме не по-малко от 5 ракети „Протон-М“ с федерални и комерсиални полезни товари“. 

За повече информация: Роскосмос

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/