Италия обеща да спазва фискалните правила на ЕС с новия си бюджет

4
213
Добави коментар

Снимка: Архив Ройтерс

Италия обеща да спазва фискалните правила на Европейския съюз (ЕС) при следващия си бюджет, въпреки влошаването на публичните финанси и обещанието на правителството за намаляване на данъците, предава Ройтерс.

В отговор на писмо от Европейската комисия (ЕС), което поставя въпрос защо огромният държавен дълг на Италия се е увеличил миналата година, министърът на икономиката Джовани Триа обвини икономическия спад и добави, че допълнителните мерки за затягане на коланите ще влошат ситуацията.

“Искам да повторя, че бюджетът за 2020 г. ще бъде съобразен с Пакта за стабилност и растеж (ПСР)”, коментира Триа в писмото си до Брюксел.

Спадът на световната търговия и на производствената активност през втората половина на 2018 г. беше рязък и по-голям от очакваното, пише той, а това не е позволило на Рим да изпълни изискването на ЕС за свиване на дълга.

“Вярвам, че новото правителство е имало отговорен и предпазлив подход”, допълва Триа. “Във всеки случай, предвид продължаващата висока безработица и почти дефлационните условия, въвеждането на ограничителни фискални мерки би било контрапродуктивно”.

Италия се опитва да избегне правен сблъсък с ЕС във връзка със структурния си дефицит. Съгласно правилата на ЕС е необходимо свиването на дефицита всяка година, докато той бъде балансиран. Вместо това от 2015 г. насам той се увеличава ежегодно.

Писмото от ЕС беше изпратено в сряда, ден след като вицепремиерът Матео Салвини нарече фискалните правила на ЕС остарели.

Откакто спечели европейските избори в неделя, Салвини, чиято партия управлява в коалиция страната през последните пет години, обеща да приеме значителни данъчни облекчения, които биха могли да увеличат дефицита. Той настоява това да се случи, за да се насърчи растежа. Според него отговарянето на фискалните правила може да препъне икономиката.