Отбелязваме Световния ден на велосипеда

1
151
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На днешния 3-ти юни отбелязваме Световния ден на велосипеда. Той е част от календара на ООН едва от година. Целта му е да подчертае значимостта на този достъпен, екологичен и здравословен начин на придвижване за устойчивото развитие и обществото.

Велосипедът е част от ежедневието на човечеството вече две столетия. И въпреки активната дискусия по темите за здравето и околната среда през последните години, в редица големи градове удобното и безопасно придвижване на пешеходци и велосипедисти не е достатъчно добре уредено.

Залагайки на автомобилната инфраструктура, ръководителите на най-големите общини тепърва започват да търсят начини да подобрят достъпността на уличната мрежа и за тези участници в движението.

Междувременно, колоезденето като еквивалент на шофирането и използването на градския транспорт, представлява утвърждаващо се явление в Западна Европа. “Страничните ефекти” се наблюдават не само по отношение на здравето и околната среда, но и в посока борба с бедността, намаляване на пътнотранспортните произшествия и др.