Globalization :: Има теч на серовъглерод от Химко Враца (видео)

1
219
Добави коментар
viky
viky

Междуведомствена комисия, съставена по заповед на министъра на МОСВ Нено Димов, извърши проверка на фирма „Камибо”. Комисията, съставена от представители на РИОСВ Враца, Пожарна и аварийна безпосност и Община Враца констатира, че има изпускане на серовъглерод в басейна, в който се съхраняват цистерните със 110 тона опасно вещество.

 

При влизането в базата специалистите са установили, че само част от дадените предписания са изпълнени. Георги Караиванов от РИОСВ Враца коментира, че водата е станала бяла поради изтичане на серовъглерода. До момента собственикът на „Камибо” не е взел никакви мерки за извозването на веществото, останало от експлоатацията на бившия торов завод „Химко”. Според специалистите, няма дори данни да са водени преговори с фирма, която е готова да го извози за съхранение или вторично използване, както обеща собственикът на фирмата на проверката пред същата тази комисия на 2 май т.г.

 

 

Опасният химически материал, съхраняван в цистерни, вече е замърсен с масло и нито една фирма не би го употребила в производството си. До броени дни ще бъде съставен нов акт на фирмата за изтичане на веществото и неспазване на предписанията за безопасно съхранение. При така съставените актове, собствениците на „Камибо” имат стари задължения от 20 хил.лв. плюс тези от новата сума, вероятно също 20 хил.лв.,. от днешната проверка.

 

Припомняме, че за извозването на серовъглерода от територията на торовия завод във Враца ще са необходими близо 1 млн. лв. Макар че са уведомени за проверката на комисията, собственикът на фирмата Станислав Попов, който е депутат от ГЕРБ, и управителят Димитър Иванов не бяха днес на място, за да се срещнат с експертите.

 

За опасната ситуация за населението са информирани премиерът Бойко Борисов и кметът Калин Каменов. „Трябва да се вземат адекватни мерки и в най-бърз порядък веществото да се извози от града”, казаха категорично специалистите от комисията.

Източник: actualno.com

http://glasove.com/categories/novini/news/ima-tech-na-serovyglerod-vyv-vraca-video