Първите проби показват, че морската вода край Варна и курортите е чиста

2
182
Добави коментар

Морската вода край Варна и курортите е чиста. Това показват резултатите от първите проби на Здравната инспекция преди началото на летния сезон, информира БНТ. До края на септември качеството на водата ще се проверява поне 2 пъти месечно.

И тази година на Офицерския плаж във Варна указателни табели ще предупреждават летовниците, че той е категоризиран като „лош“. „Въпреки че резултатите сега са добри, там трябва да има предупреждение за постоянна забрана на къпането.“, коментира д-р Веселина Божилова, началник на Отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ при РЗИ-Варна

Причината е, че според европейските директиви зоните за къпане се квалифицират според данните за последните 4 години.

„В момента се изготвят писмата до концесионерите и наемателите на плажове за табелите, които те трябва да поставят на съответния плаж с класификацията за 2018 година“, каза още д-р Божилова.

Два са плажовете в района са категоризирани като отлични – Златни пясъци и Бяла юг.

С много по-лошо качество е водата на градските плажове във Варна. Здравното министерство определя състоянието на повечето от тях като задоволително.

Продължават и проверките и на басейните преди отварянето им в началото на сезона.

„От близо 60, които са проверени, 3-4 басейна са били със забележки, и то отстраними забележки.“, казва доктор Веселина Божилова.

Освен при редовните проверки, водата в басейните ще се контролира и по сигнали на граждани.