Днес е Световният ден на околната среда

1
261
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

На 5-и юни светът отбелязва Международния ден на околната среда. Празникът е учреден през 1972 година от Генералната асамблея на ООН. Според традицията, всяка година денят се посреща от различен град-домакин и има различно мото и послание.

Темата тази година е „Замърсяване на въздуха“ – Ние не можем да спрем да дишаме, но можем да предприемем стъпки за подобряване качеството на въздуха. Призивът „Заедно можем да победим замърсяването на въздуха“, е апел за общи действия в борбата срещу едно от най-големите екологични предизвикателства на нашето време.

Целта е да се обърне внимание и на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазване на околната среда, като се създаде отговорно отношение и екологично съзнание в хората.

В подкрепа на провежданата целенасочена политика за намаляване замърсяването на въздуха Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и нейните структури ще отбележат Деня с над 50 инициативи в цялата страна.

Тази година Световният ден на околната среда дава възможност на всеки от нас да се включи в борбата срещу замърсеността на въздуха по света. И не е нужно да чакаме до 5 юни, за да предприемем действия.

Какво можем да направим?

Ето няколко идеи:* Изключете светлините и електроуредите, които не използвате.* Проверете категорията ефективност на системите си за домашно отопление и готварските печки, за да използвате модели, които пестят пари и щадят здравето.* Не изгаряйте отпадък – това директно допринася за замърсяването на въздуха.* Използвайте обществен транспорт, пътувайте споделено, карайте велосипед или се придвижвайте пеша.* Преминете на хибриден или електрически автомобил и използвайте електрически таксита.* Изключете двигателя на автомобила, когато не сте в движение.* Компостирайте органичните хранителни продукти и рециклирайте неорганичните отпадъци.* Използвайте нетоксични бои.