Сорвагсватн – езерото над океана

4
349
Добави коментар
setlans
setlans

Езерото Сорвагсватн, наричано също и Лейтисватн, е най-голямото езеро на Фарьорските острови. То се намира на остров Вагар и с неговата площ от 3.4 кв.км, то е повече от три пъти по-голямо от второто по големина езеро.

Наричат го езерото над океана, защото то всъщност се намира на 30 м. над океана, макар, че създава илюзията, че са повече. А, огромната пропаст под него оставя всеки посетител безмълвен.

Съществува спор между местните относно името на езерото. Жителите на едното селце го наричат Сорвагсватн, а на другото Лейтисватн. Затова обикновено, за да не спорят редовно за името му в разговорите си, те го наричат просто езерото.

Ако ви се отдаде възможността да посетите това страхотно езеро, ще забележите, че сякаш там времето е спряло. Почти няма туристи, а красотата на суровата природа е невероятна.

На остров Вагар е единственото летище в страната с редовни полети до Копенхаген и Рейкявик, а през лятото и до Лондон. То всъщност е построено от британците през Втората световна война.

Несъмнено езерото е предпочитана дестинация за почивка от местните. А, ако вие имате желанието да почивате там, направете го през лятото, когато денят е по-дълъг, а климата по-благоприятен.

Сетланс Заглавна снимка: imgur