Матови или гланцови плочки за баня да изберем?

4
351
Добави коментар

В наши дни плочките за баня се предлагат на пазара в голямо разнообразие от форми, размери, цветови композиции и текстури. В настоящата статия ще обърнем специално внимание на видовете финишно покритие при плочките, като ще обясним разликата между гланцираното и матовото покритие, както и предимствата и недостатъците на всяко от тях. Тъй като изборът между мат или гланц може да придаде съвършено различен изглед на Вашата баня, е важно да разбираме различния визуален ефект, който създават двата вида завършеци. Но преди да се спрем по-подробно на естетиката на всеки от тях, нека се фокусираме първо върху основите и се опитаме да обясним в какво се състои разликата между матовите и гланцовите плочки за баня. 

Разликата е в глазурата

Повечето хора лесно разпознават двата вида финишни покрития – гланцираните плочки са лъскави или блестящи, докато матираните плочки имат по-приглушен вид и слабо отразяват светлината. В какво се състои истинското качествено различие между двата вида завършеци? От гледна точка на качеството, устойчивостта и методите на производство между гланцовите и матовите плочки няма съществена разлика. И в двата случая те се изработват от едни и същи материали по аналогичен технологичен процес, след което готовите плочки биват покрити с повърхностен глазурен слой, който формира различието между двата вида керамични изделия. По този начин финишната глазура може да бъде гланц или мат, придавайки съответния характерен облик и на самата плочка.

Гланцираното покритие е гладко

Гладкостта на повърхностния глазурен слой е това, което определя дали плочката ще бъде лъскава или матова. Физически е невъзможно да постигнем идеално гладка и равна повърхност, но дори и под микроскоп, гланцираният глазиран слой изглежда изключително изравнен и хомогенен. Амплитудата на възможните издутини и неравности по гланцовата повърхност е ограничена до 390 nm, една пренебрежимо малка дължина.

Това разстояние е толкова незначително, че в действителност е по-малко от дължината на вълната на видимата светлина, в резултат на което, осветена повърхността изглежда идеално гладка. По този начин, когато светлината попадне върху гланцовата плочка, тя се отразява като в огледало от нея.

Матираното покритие не е чак толкова гладко

Независимо, че матираната повърхност също се усеща изключително гладка на допир, тя не е толкова равна на микроскопично ниво като лъскавата глазура. И наистина, издутините и неравностите по матовия глазурен слой, въпреки че са малки, са по-дълги от дължината на вълната на светлината. В резултат на това, когато светлината попадне върху матова глазура, тя се разпръсква дифузно във всички посоки от микроскопичните неравности по повърхността.

Ето защо матова повърхност изглежда по-приглушена или не толкова блестяща, колкото гланцовата повърхност, въпреки че матираните глазури като цяло отразяват същото количество светлина, просто не по огледално-подобния начин, по който отразяват глацираните глазури. Независимо, че често приравняваме „гланца“ с блясък и лъскавина, технически погледнато, гланцовото покритие е количеството на входящата светлина, която е била директно отразена, а не дифузно отразена или (абсорбирана) от повърхността на плочката.

 

Гланцови или матови плочки за баня да изберем? 

 

Идеалните пространства за гланцираните плочки

Тъй като гланцовите плочки за баня отразяват светлината подобно на огледална повърхност, те имат тенденцията да „отварят“ малките пространства и да им придават по-просторен изглед. По този начин, гланцираните плочки са идеалното стенно покритие за малки бани, тесни кухни и лимитирани от към размер мокри помещения. Вследствие на подобния на огледален ефект, който позволява на светлината да се отразява из статията, гланцовите плочки са също перфектни за помещенията с ограничена осветеност, тъй като ги правят да изглеждат много по-светли и приветливи.

Идеалните пространства за матираните плочки

Тъй като матираните финишни покрития са по-малко гладки, те осигуряват много по-добро сцепление от гланцовите плочки. По този начин, матовите плочки са идеален избор за подови настилки в банята и в зоните с висок трафик, като входни коридори и предверия. Зоните на открито са също особено подходящи за матираните плочки, поради тяхното по-добро съпротивление при приплъзване.

Ако искате да превърнете банята си в пространство за спокойствие и релакс, то матовите плочки със своите меки, приглушени нюанси, са идеалният финишен завършек. Естественият изглед на матираната повърхност, е олицетворението на автентичната, успокояваща атмосфера. По подобни причини, матовите плочки са най-добрият избор за тези, които желаят да придадат на банята си традиционен или рустикален изглед.

 

Предимства на гланцираните плочки 

 

Правят малките помещения да изглеждат по-просторни

Гланцовите плочки са светлоотразителни и позволяват на светлината да се отразява свободно из банята. Те „отварят“ тесните пространства и създават зрителната илюзия за по-голяма широта на помещението. Ето защо, гланцовите плочки са особено подходящи за малки бани, кухненски боксове и други тесни помещения у дома.

Правят тъмните помещения да изглеждат по-светли

Поради аналогични причини, гланцираните плочки продават по-светъл и приветлив вид на недобре осветените помещения, като това се отнася с особена сила за стенните покрития от бели гланцирани плочки.

Лесни са за почистване и поддръжка

Хлъзгавата природа на гланцираните повърхности, означава, че те се почистват изключително лесно. В резултат на това, те са особено подходящи като стенни покрития в банята и в кухнята.

  Недостатъци на гланцираните плочки 

 

Гланцът подчертава несъвършенствата

Колкото по-лъскава е повърхността, толкова по-лесно забележими са замърсяванията, водните капки и отлаганията от котлен камък по нея. Гланцът има тенденцията да привлича вниманието към петната от пръсти, отпечатъци от стъпки, сапунени следи и мокри петна. Ето защо гланцовото покритие изисква по-често почистване и поддръжка, като за сметка на това почистването е по-лесно и често забърсването със суха кърпа по плочките е напълно достатъчно.

Гланцът е хлъзгав

Гладката и лъскава повърхност е по-хлъзгава от матираната такава – особено, когато е мокра. Ето защо никога не е добра идея да използвате гланцовите плочки като подово покритие и най-вече в банята и в мокрото помещение.

Силна отразителна способност

Не всички хора харесват силните отразителни свойства на гланцовите плочки, които могат да не бъдат подходящи за всяко помещение. Ако желаете да пресъздадете спокойна и релаксираща атмосфера, тогава гланцовите плочки няма да бъдат подходящи, тъй като те са способни да разсейват и отклоняват вниманието.

 

Предимства на матовите плочки 

 

Осигуряват по-добро сцепление

Тъй като матираните повърхности имат много по-добро сцепление от гланцираните такива, те са най-естественият избор като подови покрития – особено в баните и мокрите помещения. Никога не използвайте гланцови плочки като подово покритие в банята, поради повишения риск от подхлъзване и падане. Друго подходящо приложение на гранитогресните или керамичните матови плочки е като подово покритие в кухнята, в антрето или в коридора на дома, тъй като матираните покрития прикриват замърсяванията и други несъвършенства по себе си.

Отличават се с по-лесна поддръжка

За разлика от гланцови плочки, матираните покрития по-добре прикриват петна, водни пръски и замърсявания. По този начин, те не изискват често почистване, което ги прави идеалното подово покритие в банята и в другите помещения на дома с натоварен трафик – кухни, коридори и антрета.

Имат естествен (рустикален) вид

В случай, че желаете да придадете на банята си естествен или рустикален изглед, то тогава матовите плочки са най-доброто решение. На пазара се предлага огромно разнообразие от матови плочки за баня с ефект на камък, дърво или цимент, които придават на дома естествен, топъл и завършен вид.

Идеални са като покритие в зоните за релакс

Меките и приглушени оттенъци на матираните плочки, излъчват спокойствие и релакс. Те са идеалното стенно или подово покритие, когато се стремите да придадете успокояващ и релаксиращ вид на помещението.

 

Недостатъци на матовите плочки 

 

Петната по тях са по-упорити

Както беше обяснено малко по-горе, матовите плочки правят по-малко видими петната от замърсявания по себе си, и по този начин не изискват често почистване. От друга страна, когато матираните повърхности се нуждаят от почистване, от тях по-трудно се отстраняват петната от сапунена вода и замърсявания, в сравнение с гланцовите облицовки.

Не могат да „отварят“ пространството

Тъй като матовите плочки не отразяват светлината подобно на огледало, както правят това гланцираните покрития, те не са в състояние да „отворят“ пространството и да го направят по-просторно и широко. В резултат на това, матовите плочки са по-подходящи за по-големи бани, както и за тези с превъзходно естествено или изкуствено осветление.

Заключение

Съществуват множество предимства и недостатъци и при двата типа финишно покритие. Всичко зависи от контекста, размера на банята и осветлението в нея, както и от типа атмосфера, която бихте искали да пресъздадете. Но най-вече изборът мат или гланц зависи от Вашите лични предпочитания. Ако след всичко прочетено дотук все още не можете да решите, защо просто не интегрирате и двата вида завършек при дизайна на Вашата баня, така че елегантно да смесите светлина и текстуралност, автентичност и модерна визия?