В ръцете на Вивиан Майер

1
395
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

СГХГ показва до началото на юни изложба с над 100 снимки от архивите на една от най-забележителните жени в световната фотография

След Лос Анджелис, Париж и Сао Пауло над 100 цветни и черно бели снимки, дело на Вивиан Майер (1926-2009), гостуват за първи път у нас с фотоизложбата „В нейните ръце“ между 23 април и 2 юни в Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

Експозицията с куратор Ан Морен идва в София чрез фондация МУСИЗ и е номер 11 в тяхната поредица „Майстори на фотографията“.

Като един от най-емблематичните автори на улична фотография, Вивиан Майер се нарежда до Даян Арбъс, Робърт Франк, Хелън Левит, Гари Уиногранд, Мери Елън Марк, Джоел Мейровиц, а историята й е също толкова любопитна, колкото и нейните снимки.

Описват я като феминист, кинокритик, човек с мнение – а в спомените на семействата, с които е живяла като „обикновена гувернантка“ в Чикаго, тя е затворена и ексцентрична, но дисциплинирана и безпощадно смела в мнението си. 

Творчеството й е открито случайно малко преди нейната смърт и бързо се превръща в сензация. В края на 2007 г. Джон Малуф, агент по недвижими имоти, купува от разпродажба няколко кашона, пълни с черно-бели непроявени филми от 50-те и 60-те – и пред очите му се разкрили впечатляващи кадри от живота в Чикаго, Париж и Ню Йорк в средата на ХХ век.

Ню Йорк сити, 1954 г.

Докато ги архивирал, с всеки нов кадър той се убеждавал, че е попаднал на „нещо голямо“ – и все повече се питал коя е тази тайнствена и талантлива жена зад камерата. Повече от година след покупката си попада на следа, като намира плик от фотолаборатория с името на получателя: Вивиан Майер.

Интересът към личността на фотографката започва да расте лавинообразно не само заради нейната невероятна история, а и всевъзможните градски сюжети и истински истории в творчеството й. След изложби в Чикаго и Лондон холивудският актьор Тим Рот открива нейна експозиция в Лос Анджелис, статии за нея се появяват в издания като „Ню Йорк таймс“, „Уолстрийт джърнъл“, списание „Тайм“…

През 2015 г. документалният филм „Да откриеш Вивиан Майер“ / Finding Vivian Maier, посветен на живота и работата й като фотограф, е номиниран за „Оскар“. В София 83-минутната лента ще се прожектира постоянно в изложбеното пространство.

Внушителното творчество на Вивиан Майер включва истинска съкровищница от над 120 хил. негативи и филми. В снимките й присъстват множество портрети в различни вариации и ракурси, нейни двойници, събрани един в друг като матрьошки. Вплетен в тези ленти е и автопортретът, който днес се възприема като нейна запазена марка.

В снимките си гувернантката с фотоапарата запечатва и света на децата – една вселена, която познава от толкова отдавна; свят на свобода, където времето е спряло своя ход; форми, ритмични фигури, материали, подобни на вещи, намерени по време на дългите й разходки…

Кадрите, които можем да видим в София, показват нейната любима среда – улицата, и най-вече кварталите на средната класа, където може да вкуси живота от извора; портрет след портрет на непознати или на хора, които усеща близки, дарявайки им секунда вечност в кратката ласка на погледите; един жест, едно изражение, един застинал момент в красотата на малките неща, близо до нас, обясняват организаторите.

Ню Йорк, 1954 г.

Първоначално тя снима в черно-бяло, а от 60-те години нататък – и в цвят, като включва в инструментариума си музиката на цветовете и си играе с нейните свойства.

„Недатирана“

 

Когато прави първите си опити да снима филми с камери Super 8 и 16 мм, целта й не е да ускори хода на времето, а да го спре в „замръзнали“ кадри. Подходът на Вивиан Майер е не да снима сцени, а да документира пространството в поредица от фотографски образи.

25 юни 1961 г.

Сред обектите на снимките й има дори знаменитости като холивудските кинозвезди Одри Хепбърн и Кърк Дъглас.

Одри Хепбърн на премиерата на „Моята прекрасна лейди“ в RKO Palace Theatre, Чикаго,1964 г.

Кърк Дъглас на премиерата на „Спартак“, Чикаго, 1960 г.

Изложбата на Вивиан Майер е резултат от партньорството между МУСИЗ, Столичната oбщина, посолството на САЩ, „Виваком“ и „Самсунг“, със съдействието на diChroma photography и с благодарност към колекция Maloof и нюйоркската галерия Howard Greenberg.

Източник: снимки: Наследство на Вивиан Майер, Колекция Малуф и галерия „Хауърд Грийнбърг“