Безпощадният диабет – можем ли да го избегнем

3
262
Добави коментар
epis
epis

287 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 5

Правилната стратегия изисква включването на комплексни мерки

Да чуят стряскащата диагноза, че са с диабет, се случва на все повече българи. Статистиката е безпощадна и в световен мащаб, но у нас тя сочи, че всеки десети е развил заболяването, като най-засегнати са хората в групата на възраст 25-80 години. Около 3 процента от тях не подозират за проблема си и не са официално регистрирани със захарната болест.

Сред основните фактори за диабета са обездвижването, покачването на процента подкожни мазнини и затлъстяването в резултат на неправилно хранене, недостатъчната консумация на зеленчуци, както и прекаляването с въглехидрати. През годините като сериозна причина е сочена и хипертонията, но днес изследванията са категорични, че тя всъщност върви ръка за ръка с диабета и предхожда всички тежки усложнения, свързани с него. Страдащите от диабет се концентрират върху нивата на кръвната си захар, а рядко обръщат внимание на състоянието на сърцето си.

Най-важният въпрос относно диабета се състои в превенцията, тоест да вземем мерки, преди да е станало късно. Как да го направим?

Захарният диабет Когато бета-клетките на панкреаса не успяват да произведат достатъчно количество инсулин, или когато мускулите и черният дроб не могат да го усвоят, се стига до хипергликемия. В първия случай се касае за диабет тип 1, а във втория споменат – за тип 2. Разликите се състоят в това, че на диабет тип 1 е трудно да се противодейства, защото той зависи от гените и възниква още в детска възраст, което налага терапия с инсулин. Профилактика срещу него все още не е открита. Контролът на кръвната захар обаче е възможен, ако пациентът се придържа към съответния хранителен режим и си доставя нужните дози инсулин.

Диабет тип 2 може да бъде избегнат, стига да насочим вниманието си към нужните в борбата с него мерки. В динамичното ежедневие ние подценяваме възможните опасности, ядем бързи и пакетирани храни, не спортуваме и натоварваме организма си с какви ли не вредни субстанции.

Бичът на съвремието Диабетът е коварен, най-вече защото се открива на по-късен етап, когато е почти невъзможно да бъде овладян. Когато решим да посетим ендокринолог, това означава, че вече сме се сблъскали с някои негативни последици – диабетно стъпало, невро- или ретинопатия.

Много по-ценно би било да забележим навреме някои симптоми, които подсказват за зараждането на заболяването. Ако усещаме сухота в устата и силна жажда, ако изпитваме извънреден и неконтролируем глад, ако крайниците ни изтръпват или раните зарастват бавно, това са все ранни признаци, които може да използваме, за да предотвратим следващи усложнения. В този период все още може да се касае не за диабет, а за метаболитен синдром. Факт е, че около 10 на сто от хората, които имат инсулинова резистентност, изпитват редица дискомфорти, но не предполагат, че са тръгнали по пътя към диабета.

/> При отключването му клетките ни са „потънали“ в захар, но не могат да я употребят като източник на енергия за извършване на необходимите процеси в тях. Инсулинът е единственият посредник, който преработва глюкозата в клетките, но не успява да достигне до тях, защото мембраните им не го допускат и имат ограничена чувствителност. От този омагьосан кръг се излиза чрез ликвидиране на съществуващите рискове, драстична промяна в диетата и повишаване на физическата активност.

Твърди се, че затлъстяването е главен виновник тук, особено натрупването на мазнини в областта на корема и талията. Реално до този развой и образуването на абдоминалния „пояс“ се стига именно заради нарушенията в метаболизма, които са в резултат на нездравословния режим.

Съвременните теории в медицината вече признаха приноса на джънк фууда за напълняване и крайно вредния ефект на така наречените празни калории. Подобни продукти могат да са причина за повишаване на нивото на холестерола, за бързо наддаване на теглото, за умора, депресия, липса на концентрация, увреждане на зъбите, както и многобройни заболявания, включително и диабет. Това са храни с високо съдържание на захар, некачествени транс мазнини, сол, натриев глутамат. Малка хранителна стойност с добавени, скрити калории, които утежняват състоянието на тялото и носят сериозни рискове за здравето.

За влошаването на метаболитните нарушения играе роля също и тютюнопушенето, което ускорява и възможните усложнения при болните от диабет.

Стресът и недоспиването са не по-малко съществени, защото предизвикват разстройство на хормоналния баланс, което отново рефлектира върху теглото на тялото.

Да се защитим Промяната трябва да настъпи със стриктен ритъм на живот, който не допуска системни грешки в храненето и не изключва движението. Половин час на ден, дори и само разходка, може да подобри значително метаболизма, стига да се превърне в нещо като задължителен ритуал, а не да се случва по изключение. Избягвайте преработените храни с добавена допълнителна захар, количествата тестените изделия, сладкишите, газираните напитки и т.н. Стремете се да консумирате продукти, създадени от природата, както и такива, които са в естественото си състояние или с минимална топлинна обработка. Правилото е – по-малко въглехидрати и повече протеини и полезни мазнини.

Заложете и на фибрите, които се грижат за прочистването на организма, а и на редукцията на килограмите. Не пропускайте да използвате антиоксиданти, като зелен чай, грозде, хром, селен. Преди приема на последните две, трябва да проверете нивата им чрез лабораторни изследвания, за да се уверите, че са в дефицит. Канелата също е известна със своите свойства да се грижи за нормализирането на кръвната захар.

Стратегията трябва да е комплексна и с мисъл за здравословния статус в бъдеще. Само така можем да си осигурим известни гаранции, че диабетът ще ни подмине и няма да се сблъскаме с ужасните последствия от него.