От ВМРО предлагат нов документ за самоличност за българите зад граница

1
168
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Народните представители от ВМРО внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, който въвежда нов вид документ – карта на лице от български произход.

Въпросният идентифициращ документ е предназначен за етническите българи, които живеят в чужбина и нямат българско гражданство. Той ще важи само за нашата страна и ще помага на нашенци зад граница да учат и работят в родината. Картата ще се издава от МВР, а срокът на валидност ще е 10 години.

Картата на лице от български произход ще позволи на сънародниците ни да пътуват безвизово, поясняват депутатите, внесли законопроекта. Някои държави не разрешават двойно гражданство и това допълнително затруднява нашите сънародници. За да получат този нов документ ще трябва да отговарят на определени изисквания, а именно доказан български корен, да не са осъждани и да не застрашават националната сигурност.

Създаването на карта на лице от български произход цели от една страна да се даде правна регламентация на предвидения с проекта специален статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени извън територията на Република България, както и на тези, които са родени тук, но са напуснали страната, като част от т. нар. „икономическа емиграция“ и понастоящем са чужди граждани, но които поради законодателна забрана на своята държава не могат да притежават двойно гражданство и съответно да имат българско такова.

По силата на своя по-особен статут, тези лица следва да могат да получат редица улеснения, свързани с влизането си, престоя, социалния си статус, участието на пазара на труда и обучението си в България, което би се постигнало с въвеждането на такава нормативна възможност.

От друга страна, предложената промяна следва да способства за разрешаването на редица актуални проблеми, свързани с нарастващата демографска криза и търсенето на начини на държавно ниво за нейното преодоляване, както и с недостига на работна ръка на пазара на труда, като дългосрочно решение на съществуващата липса на подходящи ниско- и висококвалифицирани кадри, свиващата се работна сила и трудно функциониращ икономически сектор, смятат от ВМРО.