Хомофобията в Русия

16
240
Добави коментар
versai
versai

“Мисля, че трябва да им бъде забранено да даряват кръв или сперматозоиди, а ако умират в автомобилна катастрофа, сърцата им трябва да бъдат изгорени или заровени в земята като неподходящи за продължаване на живота”, беше съобщението на Дмитрий Киселев, известен руски телевизионен журналист.

Тя е била насочена към гейото население на Русия или към тези с “нетрадиционна сексуална ориентация”, както някои в страната се отнасят до ЛГБТ общността. 

Дмитрий Киселев

Киселев е виден хомофобски глас в руските медии, макар да отрича обвинението. Неговите телевизионни коментари за 2012 г. за забрана на гейовете и лесбийките като донори на органи бяха посрещнати от аплодисменти от публиката.

Руските и международните правозащитни организации критикуват подобни публични изказвания като хранене на култура на хомофобия в Русия . Те могат да имат смъртоносни резултати: През 2013 г. Владислав Търново е открит мъртъв в южния град Волгоград. 23-годишният мъж беше счупил главата си. Беше изнасилен с бирени бутилки. Един заподозрян заяви пред полицията, че е убит заради това, че е гей.

Както убийството, така и коментарите на Кисельов бяха направени на фона на приемането на закон, забраняващ “хомосексуалната пропаганда”, особено по отношение на непълнолетните. Това включва национална забрана за събития за насърчаване на правата на гейовете и големи глоби за организаторите на събития. Медиите са длъжни да поставят предупреждения за възрастта на статии за хомосексуалността.

Путин подписа законопроекта за гей “пропаганда” в Русия през 2013 г.

Законът поставя гей общността в Русия под заплаха от сплашване, унижение и агресия, въпреки че връзките между лица от един и същи пол остават официално законни в Русия.

Това беше преди пет години и днес хомофобията остава широко разпространена. Публичните изявления срещу гейовете и лесбийките могат да дадат политически точки, особено сред консервативните гласоподаватели, които не ги възприемат като хомофобски, а по-скоро като защита на “традиционните ценности” и “защита на децата”. Всъщност това бяха думите на президента Владимир Путин, когато той подписа закона за “пропагандата”.

Когато обикновен гражданин Борис Конаков протестира срещу преследването на гейовете в Чечения, като се привърже към мост в Санкт Петербург, наречен на името на бащата на сегашния чеченски лидер Рамзан Кадиров, депутатът Виталий Милонов избухна. Милонов, член на руската парламентарна Дума, го нарече “заразени със СПИН” и предложи мостът да бъде измит с шампоан. Депутатът не беше упрекван за неговите унизителни и възмутителни коментари.

На други места в Русия една майка каза, че ще „се качи на колене и ще се моли Бог да прави дъщеря ми нормална като всички останали“. Беше като да си “пред чудовище”, каза тя, когато дъщеря й, Наталия, излезе като лесбийка. Майката на Наталия в крайна сметка се съгласи с сексуалността на дъщеря си, полза, която много млади руснаци не се ползват. Организациите за правата на човека са документирали случаи на “изнасилване”, включително семейства, които заключват лесбийските си дъщери в стая с изнасилвач.

Руските медии често железопътни срещу цената на хляба. Малко беше казано обаче, когато руският бизнесмен Герман Стерлигов публикува хомофобен знак на веригата си от пекарни . „Забранено е влизане за„ пидарасам ”- прочете плаката, използвайки вулгарна руски дума за гейовете. Това беше част от стремежа на Стърглилов да привлече клиенти с хомофобски съобщения. Въпреки знака, забраняващ присъствието му, блогърът по правата на гейовете Кирил Егор влезе в една от пекарните с фотоапарата си, намирайки, че много от работниците там са гостоприемни.

Още по-малко се съобщава за съдбата на повече от 100 гейове, които са били задържани на неразкрито място в Чечения от пролетта. Human Rights Watch документира тяхното малтретиране, изтезания и унижения. Германският канцлер Ангела Меркел публично разкритикува Владимир Путин по време на посещение в Сочи, призовавайки правителството си да направи повече, за да осигури безопасността на гейовете и лесбийките в Русия. Един човек, който използва псевдонима Виктор, описва как му е било казано да напусне Чечения заради неговата сексуална ориентация.

Борис, Наталия, Кирил, Виктор: Те споделиха опита си от Москва и Санкт Петербург. Техните истории са пълни с болка, отчаяние и смелост – малко прозорче в опасния живот на хиляди гей мъже и жени в Русия.