Партиите ще връщат надвзетите субсидии от 2016 г. насам

1
128
Добави коментар

Партиите и коалициите имат срок до края на 2020 година да върнат получените в повече средства като държавно финансиране. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви.

Промяната беше гласувана окончателно на второ четене на промените в Закона за политическите партии.

Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е в размер на 14,6 милиона лева.

Законовите промени бяха инициирани от Министерския съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас, като са начислявани малко над 13 лева, тъй като са отчетени и гласовете „не подкрепям никого“.

Измененията бяха внесени от Министерски съвет. До тях се стигна, след като от „Шоуто на Слави” изнесоха информация за надплатени субсидии на общо шест партии през последните три години. Съгласно текстовете годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон ще се преизчислява. Разликата между предоставените държавни субсидии за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон и преизчисленият размер ще се връща от политическите партии и от партиите от състава на съответните коалиции, които са ги получили. Сумите ще се възстновяват по централния бюджет.

След влизане в сила на закона в 7-дневен срок Министерство на финансите ще бъде задължено да публикува информация за средствата, които подлежат на връщане от политическите сили. Законът регламентира случаите, когато надвзетата субсидия не е върната доброволно. На политическа партия, която не е върнала доброволното разликата в субсидията се предоставя субсидия в размер на 70% от сумата, която трябва да й бъде предоставена и 50% от сумата от всяка следваща част на субсидията в рамките на до една година от влизането в сила на този закон. Законът урежда и случаите, в които партиите нямат достатъчно средства за това. Тогава разликата, която не е върната, може да се върне до 31 декември 2020 г. Партиите, които не получават субсидия също връщат разликата до 31 декември 2020 г.