Тактики в бизнеса: Как да управлявате ефективно времето

4
236
Добави коментар
epis
epis

152 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 5

Използвайте методите за предвиждане на задачите в дългосрочен план

Дългото надбягване в бизнеса продължава и през летните, отпускарски месеци. Време е за презареждане на батериите, но и за планиране на остатъка от годината, за да не се изпускат челните позиции в маратона с основните конкуренти. Кога, ако не сега, имате страхотния шанс да направите решителна крачка и да наберете преднина?

Опитните мениджъри познават добре потенциала на този период и не биха могли да си позволят да изпускат нещата от контрол, следвайки не само динамичния ритъм, но и цикличността в бизнес средите.

Как да подредите задачите в календара си:

В планирането няма нищо страшно, напротив. По-притеснително е да не си създадеш предварителна организация и да нарушиш дисциплината. Така се създават рискове за устойчивостта на компанията и възникват неприятни ситуации, които налагат влагането на допълнителни ресурси, както и загуба на време.

За целта използвайте споделен календар. Типичните приложения може да замените и с таблица, която да разпечатате и поставите на видно място в офиса.

Преговор на основните цели В средата на годината е идеалният момент да направите преговор на основните набелязани цели, които вече сте обсъдили през януари. Вероятно вече са излезли на дневен ред нови детайли, а те могат да са от полза, ако преразгледате настоящата си стратегия. Анализирайте изминалите тримесечия, установете пропуските и начертайте варианти за действие, за да постигнете мотивация и да избегнете евентуалните грешки. Не прекъсвайте редовните оперативни срещи Това, че всеки от нас си мечтае за плаж, не е причина да губим фокус и да прекъсваме редовните оперативни срещи на ръководството. Препоръчително е те да продължат да се случват веднъж в месеца, или в седмицата – в зависимост от конкретните нужди на фирмата ви. Разговорите могат да се провеждат и онлайн, ако обстоятелствата го изискват и някой от участниците е извън града. Правете отчети по ключовите показатели, за да сте концентрирани и да сте спокойни, дори когато си позволите да отсъствате за по-дълго. Преглед на тримесечие Датите за тримесечните прегледи на мениджърския екип трябва да са фиксирани в календара на всеки. Сега може да създадете и по-приятни условия за провеждането им, като изберете да преразгледате плана и да дискутирате важните теми на кратък тиймбилдинг край морето. Създайте по-неформална обстановка, за да съчетаете ангажиментите със забавни сбирки с колегите. Не пропускайте да обсъдите и представянето на служителите. Дори да не съществува опция за тяхното оценяване, може да помислите какво трябва да се коригира и как може да се случи. В духа на приятелството Продължавайки тезата за контактите извън офиса, редно е да напомним, че те поддържат стабилни отношенията с подчинените. Само във ваша полза е да излизате с тях периодично

периодично на обяд, да се включвате в теми, които не са свързани единствено и само с работата, както и да обръщате внимание на реакциите им относно важни за всички казуси. Няма служител, който би отказал да сподели идеите си, стига да има отклик и кой да се вслуша в думите му.

Посещение на форуми и семинари Всички събития, които касаят дейността на фирмата, трябва не само да се следят, но и да бъдат включени в програмата ви, за да излъчите представител. Всеки сектор има своите семинари, форуми и конференции, които не бива да бъдат пропускани. Затова впишете ги в календара си и нека да се знае кога предстоят, а и да се възползвате от ранните записвания заради възможните отстъпки в цената.

Същото се отнася и до различните обучения на ръководния състав и членовете на екипа. Ако те не са предвидени, има опасност да бъдете възпрепятствани, когато се провеждат, а трупането на знания, е от огромна полза за всички.

Ваканцията Почивката също трябва да се случва по график, не само защото така е по-лесно от чисто организационна гледна точка, но и за да се внесе спокойствие в атмосферата. Все пак ваканцията е неделима частица от изпълнението на отговорностите, без нея просто не може. Празничните поводи на бизнес партньорите Понякога за тях ще научавате в движение, защото влизат и нови лица в средата ви, но когато имате дългогодишни отношения, хубаво е да покажете уважение, а и да си отворите прозорец за приемане на покана от тяхна страна. Сложете си напомняне седмица преди това, за да се подготвите и с подарък в зависимост от повода. Новогодишните веселия Ще си кажете, че времето е пред вас и сега не може да мислите за новогодишните веселия на компанията, но всъщност бъркате. Няма изискване по това време на годината да правите резервации и да събирате капаро, а само да отбележите в календара си, че през октомври или ноември например това трябва да бъде поставено като задача на съответните лица. Каузи и социални активности Ако участвате в такива или тепърва смятате да го сторите, те също е необходимо да бъдат набелязани навреме. Така ще се подготвите адекватно и ще може да се отдадете от сърце на идеите, които са ви докоснали и са в синхрон с концепцията на фирмата. Астрологичен тайминг Ако искате не вярвайте, но има астрологичен тайминг за всяко нещо под звездите. Нали сте чували за ретроградния Меркурий? През тези доста хаотични дни е добре да не се подписват договори, нито да се стартират начинания, които искате да се увенчаят с успех. Дори вие да сте скептични, бъдете сигурни, че част от бизнес партньорите, които ще срещнете, ще се съобразят със забраните и ще се окажете изненадващо затруднени да ги убедите в обратното.