Как да не се разболяваме, ако по цял ден сме на климатик?

1
129
Добави коментар

Специалистите предупреждават, че използването на климатици в горещото време може да доведе до редица заболявания. Нека да видим с какви заболявания може да се сблъскаме и как да избегнем това.

С появата на летните жеги в домовете и офисите масово започва да се използва помощта на климатика. Получавайки, обаче, привидно комфортни условия за живот, човек може много лесно да настине. Повечето студен въздух се отразява на гърлото, мускулните и нервни окончания. Лошото разположение на самия климатик и рязката смяна на температурите могат да доведат до понижаване на имунитета и изостряне на хронични заболявания.

Най-често значителната разлика между температурата в помещението и на открито води до хипотермия. В резултат на това инфекциозните заболявания могат да се развият по-лесно.

Има и доста по-сериозни последици от хипотермията. При наличие на хронични заболявания, резките промени в температурите и хипотермията могат да причинят заболявания като остър ринит, остър фарингит, остър тонзилит, бронхит, пневмония.

Най-неприятното заболяване, което климатикът може да причини е възпалените на периферните нерви (неврит). Болка, загуба или намаляване на чувствителността, нарушение на двигателната функция – парализа и пареза.

Какво да правим?
За да не се сблъсквате със сходни проблеми трябва да обърнете специално внимание при „инсталиране“ на климатик в дома или офиса ви. Важни са параметрите на устройството, неговото местоположение и режим на работа. Температурата и въздушния поток са основните фактори, които влияят на нивото на комфорт и сигурност. Препоръчително е климатикът да предвижда регулиране степента на влагата. В случай, че няма такава възможност е препоръчително да използвате овлажнител.

Трябва да избягвате твърде голяма разлика в температурата вътре в помещенията и тази на открито. Температурната разлика не трябва да бъде повече от 7 ° C. Температурите вътре в помещенията е добре да не са по-ниски от 18-22 ° C. В противен случай рискът от настинки се увеличава.

Не стойте фронтално срещу климатиците. Дебитът на въздух не трябва да надвишава 0.2 м/сек. Запомнете! Използването на климатик в никакъв случай не отрича редовното проветряване на помещенията.