Проф. Кантарджиев: Най-опасни са кърлежите в градските градини

1
160
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

”Най-опасни са кърлежите в градските градини, докато кърлежите в природата са редки и не са рискови преносители на заболявания”. Това заяви пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

Специалистът напомни, че носенето на кърлеж за изследвания не дава стопроцентова гаранция за наличието на заболявания и призова ухапаните от кърлежи да приемат две таблетки доксициклин, който намалява опасността от евентуално заразяване десетки пъти.

Друг полезен съвет, който проф. Кантарджиев даде, е стопаните, които махат кърлежи от домашните си животни, да използват медицински ръкавици, за да предотвратят заразяване чрез рани на ръцете. По думите му, ефективният начин за махане на кърлежи е лесен, като след това мястото трябва да се дизинфекцира с безцветен разтвор.

”Кърлежът не се върти, не се гори и не се маже с олио. Трябва с тънка пинсета да се хване хоботчето му най-близко до кожата. Друг начин е да се направи възел около кърлежа със здрав конец и да дърпаш”, посочи специалистът.