От днес започва Петровият пост :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу, справочник,…

1
219
Добави коментар

От днес – 24 юни започва Петровият пост. Той е установен за подражание на апостолите, които постели, когато се готвели за проповедническа дейност, а също и заради особена почит към апостолите Петър и Павел.

Началото на Петровите пости се определя според деня на Светата Петдесетница и затова неговата продължителност е различна всяка година.

Ако Великден е през март, Петровият пост може да се доближи по продължителност до Великденския пост. И обратно – в години, в които Светата Петдесетница е в края на юни, постът е много кратък и затова дори не се изчаква да измине първата неделя след Петдесетница.

Постът продължава до края на вечерното богослужение преди Петровден, който е винаги на 29 юни, но ако този ден се падне в сряда или петък, постният период се регулира съобразно с това.

Как да се храним по време на поста

Петровият пост е по-малко строг и щадящ, отколкото Великденският пост. Както през Коледния, така и през Петровия пост се разрешава риба. Риба се разрешава и на 24 юни – Рождество на св. Йоан Кръстител (Еньовден), независимо какъв ден се пада.

Задължителен строг пост се полага в деня преди празника, на 28 юни, но ако се случи в събота или неделя, строгостта на поста се облекчава и в този ден се разрешава олио и вино.

Ако 29 юни, празника на Първовърховните апостоли, се случи в сряда или петък, се разрешава риба, а ако 30 юни съвпадне със сряда или петък, се разрешава само да се яде постна храна с олио и вино.

Светите отци съветват да не предприемаме прекалено тежък пост, в резултат на което или съвсем да изоставим въздържанието, или да се възгордеем. Всеки, който е постил, знае, че разумният пост не изтощава, а носи лекота, съсредоточеност, трезвост, радост, чистота.