Над 16 хил. лева събра благотворителният концерт „Заедно за Ванко“

1
199
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Цели 16 725 лева събра благотворителният концерт “Заедно за Ванко” в помощ на 18-годишния Иван Иванов от Бургас. Каузата обедини хиляди бургазлии, а Летният театър се оказа тесен за всички желаещи да подкрепят младото момче, предава репортерът Женя Петкова от ”Грамофона”.

За Ванко на сцената се качиха Тони Димитрова, Мустафа Чаушев, Стефан Илчев, Преслава Минасян, Ажда Чаушева, Георги Дюлгеров, народната певица Жечка Сланинкова, Фолклорен ансамбъл „Лазур” при ВК „Бургас”, с художествен ръководител Бойчо Янев, ВС “Точно време” , ФК “Гергьовче” и др.

Иван Иванов е роден с рядкото заболяване муковисцидоза – болест, която засяга белите дробове и панкреаса. Младежът се нуждае ежедневно от инхалации с муколитици, дренажи, антибиотично лечение, висококалорична храна и хранителни добавки.

Въпреки тежката диагноза Иван е тренирал народни танци в продължение на 12 години. Успешно е завършил и средното си образование. От година насам обаче състоянието му се е влошило, което е наложило да бъде включен в листа с чакащи за белодробна трансплантация. Междувременно се налага да бъде провеждана терапия със скъпоструващи антибиотици.

След последната хоспитализация момчето е подложено на домашна кислородотерапия. Ежемесечните разходи, които Иван прави за лечението си, възлизат на около 2000 лева – за муколитици, хранителни добавки и антибиотици. Самата операция, на която младежът ще се подложи, се финансира от държавата. Наред с това обаче е нужна допълнителна сума от около 30 000 евро за странични разходи:

– Транспортни разходи и престой в чужбина;

– За да дочака до трансплантация, Иван се нуждае от скъпоструваща поддържаща терапия, включваща мощни антибиотици, специализирани витамини и добавки, специална калорична храна и различни консумативи;

– След операцията момчето трябва периодично да посещава чуждестранната болница за контролни прегледи. Транспортните разходи и разходите за престой са непосилни за семейството.

Можете да помогнете на Ванко и чрез паричен превод:

IBAN: BG75STSA93000024059687 BIC: STSABGSF Иван Красимиров Иванов

PayPal: paypal.me/ivandarenia