МОН замрази процедурата по одобряване на новите учебници по история

1
159
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Министерството на образованието замрази процедурата по одобряване на новите учебници по история. Причината за това е поредният скандал, свързан със съдържанието на новите учебни програми и материали, предава NOVA. Този път става дума за историята за 10-и клас.

В медийното пространство и в социалните мрежи родители и учители изразиха бурно недоволство срещу представянето на тоталитарния режим. Според тях, особеностите на този етап от историята ни не са описани коректно и са пропуснати важни моменти от този период от историята ни.

По заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев издателствата ще трябва да нанесат поправки в учебниците си преди отпечатването им. Самият Вълчев заяви, че в съдържанието на някои от помагалата има откровено провокативни текстове и липсват важни характеристики на комунистическия режим.

„Има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху базови характеристики на периода и на режима. Има също така опит да се даде положителен акцент върху други не толкова съществени елементи”, коментира министърът.