Къде да си направим Пикник в Банско?

1
207
Добави коментар

Китният курорт Банско има какво да предложи на всеки турист и предлага супер възможности за незабравим пикник. Банско предлага невероятни местенца, които могат да ни заредят със спокойствие и положителни емоции. Ако обичате природата и търсите перфектно място за пикник, Банско е страхотно място за това.

Ежегодно регионът посреща хиляди чуждестранни туристи и неслучайно. А какъв по-добър момент за пикник от пролетта? Ако обичате да ходите на пикник, Банско е мястото за вас. Време е за пикник в Банско!

Регионът на Банско предлага разнообразие от възможности за пикник. Той е скрил в себе си доста малко известни кътчета, които по нищо не отстъпват на по-известните такива. Те предлагат спокойствие, живописни гледки и уединение сред спокойната планинска природа.

Подходящи кътчета за пикник в региона на Банско Хижа Добърско

Разположена е в южната част на Рила планина и предлага отлични условия за пикник. Изходната й точка се намира в края на село Добърско, докъдето можем да стигнем като следваме синята маркировка. Можем да сечем пътя напряко на много места по горски пътечки.

Разстоянието до хижата е 5км. и достигането й отнема приблизително 3 часа. Поляната на хижата е идеално място за пикници. Докато сте на пикник тук, можете също така да опитате горски плодове като ягоди, къпини, боровинки, които растат в изобилие тук. Ако планирате да ходите там, препоръчва се да информирате хижарите предварително, за да приготвят за вас вкусна храна.

Водопад Щрокалато

Само на 20км. от Банско ви очаква малко райско кътче, скрито от света. Това кътче е идеално за тези от вас, които обичат водопадите и излетите сред природата. Мястото е подходящо и за деца.

Водопадът се намира в самото село Добърско само на 10мин. от центъра. А пък самото село Добърско е разположено на около 20км. от Банско.Височината на водопада е около 30м. и там  можем да видим красива гледка към Пирин планина. В село Добърско пък се намира “Св. св.Теодор Тирон и Теодор Стратилат”-известна църква в региона. Тя е част от 100-те национални обекта.

Типицките езера

Красива планина,чист въздух и кристални езера- каква по-добра комбинация за един добър пикник? Типицките езера предлагат всичко за прекарването на един семеен пикник в планината. Мястото не е много популярно сред туристите, така че ако търсите спокойствие и уединение сред планината, това е подходящото място за вас.

По бреговете на езерата рядко ще срещнете други туристи. Пътят към Типицките езера започва от хижа Демяница като първоначално се движи срещуположно на река Валявица и се следва маркировката за Мозговишка порта.

След като изминем 2км. свиваме вдясно, откъдето следва пътека през клек за стръмната част на Долното Типицко езеро. За по-лесното ориентиране към Типицкитe езера се препоръчва да се използва GPS. Заслужава си да се посетят всички езера от циркуса.

Хижа Яворов

Пирин планина ни предлага невероятни места, където да отседнем и да се насладим на страхотен пикник. Изкачването до хижа Яворов си заслужава не само защото предлага красиви гледки по пътя, но и защото регионът около хижата предлага удобни места за организирането на пикник. Стартова точка е местността Беталовото, намираща се над Разлог като се минава пътека с добра маркировка.

За да се стигне до хижата отпърво се върви по широк път, след което се прави отклонение по пряка пътека, която се движи нагоре покрай дерето. Това място е особено подходящо за пресичане по време на летните горещи дни, тъй като там има множество сенчести и прохладни места. Щом стигнем хижа Яворов освен удобни поляни за пикник, ни очаква и вкусна и прясна храна, с която да се заредим със сили за пътя обратно надолу.

Местността Свети Никола

В подножието на Пирин планина между Банско и Добринище се намира местността Свети Никола. Тя е малко известна, но в нея има доста природни и исторически забележителности, които я правят атрактивна за посещение през всеки сезон.

Разположена е на 2км. от крайните къщи на Добринище. До нея може да се стигне и с кола. Там имаме шанса да видим археологически разкопки на тракийско селище, което е известно под името Безименния град.

В местността има също така изградена екопътека, откъдето се открива прекрасна панорама към Разложката котловина и Добринище. Там ще откриете също така красиви каскади от водопади, които определено ще допаднат на посетителите с приключенски дух.

Муратово езеро

Другите имена на това езеро са Хвойнато или Овинато. Общото разстояние до езерото е около 2 км. и изминаването му отнема 1 час или час и половина път и по маршрута се преодолява денивелация от 270м. Върви се срещу течението на Бъндеришка река и се следва синьо-жълтата маркировка.

Муратово езеро се явява част от Бъндеришките езера. То е разположено в полите на стръмния и скалист Муратов връх. Оттам може да се види величественият профил на връх Тодорка. По бреговете на езерето могат често да се видят туристи отседнали на палатки. Вземете си храна и се насладете на прекрасната природа на поляните на езерото.

Байкушевата мура

Ако сте в района на Банско, не изспускайте да посетите това уникално място, пред чиято красота всеки турист е безсилен.  Байкушевата мура е най-старото дърво в България и присъства в списъка с най-стари дървета в света.

Счита се, че възрастта надървото е над 1300г., което значи че дървото е съществувало по време на създаването на българската държава. Намира се на 1930м. надморска височина и е много близо до хижа Бъндерица.

Байкушевата мура е с впечатляващи размери. Обиколката на дървото е повече от 7,8 м. и диаметър от 2,5м.

Достъпът до това вековно дърво е улеснен за туристите, благодарение на паркинга пред хижата, където има стъпала. По пътя на натам има информационни табели, които указват пътя към дървото.

Пътят от паркинга до дървото отнема не повече  от 15 мин. , но си струва до посетим и красивите места около байкушавата мура, тъй като са подходящи за пикник.Там можем да открием диви ягоди и боровинки, които растат в големи количества по поляните.

Попово езеро

Още едно приятно местенце във висотите на Пирин, предразполагащо за пикник. Маршрутът към Попово езеро започва от хижа Безбог и е сравнително лесен.

След Безбожкото езеро има едно по- трудно изкачване, което е кръстено Душевадката. След като преминем през това изкачване ни очаква преход сред клек и живописни полянки, откъдето се разкрива гледка към Поповото езеро и околните върхове.  

Попово езеро е най-дълбокото  и най-голямото по площ езеро в Пирин. Около него се намират няколко високи върхове- Сиврия, Джано, Момин двор, Кралев двор, Джангал. Ако планирате да посетите Попово езеро помнете, че последното слизане на лифта за Добринище е в 16:30, затова е хубаво по-рано да се отиде до езерото.

Хижа Безбог (заслон Тевно езеро)

Един от най-красивите маршрути в Пирин планина. Заслон Тевно езеро е подходяща дестинация за всички, които търсят красиво и спокойно място за пикник.  Заслонът и езерото са разположени в красива местност. Този маршрут стартира от хижа Безбог , минава през Попово езеро и лява Краледворска порта.

Сам по себе си маршрутът е разнообразен и интересен. Предпочитано място е от мноого любители планинари. Ако отиваме с деца там, преходът на маршрута може да ни отнеме приблизително 5-7 часа, но усилието напълно си заслужава.

Пикника

Регионът на Банско не спира да ни очарова и Пикника е още едно доказателство затова. Това живописно местенце е заобиколено от борове и вечни дървета. Местност с чист въздух, , румолене на поток и песен на птици – какво повече ни трябва за перфектен пикник. Да не забравим и вкусната храна.

Мястото е разположено на около 5км от Банско по посока ски пистите и се характеризира с девствена природа. На излизане от градската част и на влизане в планинската можем да се ориентираме за посоката към местноста по указващи табели на пътя.

Представлява зелена поляна, която има открита и закрита част с  200 седящи места. През средата на местността тече малко ручейче, което допринася за приятната обстановка.

В тази местност можете да опитате вкусни традиционни бански мезета, които са приготвени лично пред вас. А докато отпивате студена бира, можете да усетите хладината идваща от течащото буквално до краката ви ручейче.

Интересен факт за „Пикника“ е, че е едно от малкото на брой места, които са останали незастроени и защитени от Национален Парк Пирин. В местността се организират различни събития като традиционни събори, тийм билдинги събития, както и сватби и  рожденни дни, така че там никога няма да ви е скучно.

Езеро “Окото”

Ако обичате кристално чисти планински езера и пикници сред природата, това място е отлично за вас. Красивото езеро “Окото” се намира на скална тераса, разположена над хижа Вихрен. То е с кръгла форма и има характерна блестяща повърхност, откъдето идва и неговото име.

Разстоянието дотам се изминава за около час като тръгнем от хижа Бъндерница. Тази хижа остава малко встрани и не се вижда, заради пътеката, която минава под езерото на около 100 м. от него.

Близо до езерото има поляна, където можем да се настаним да си починем, да си направим пикник докато се наслаждаваме на приказните гледки към заобграждащите езерото планински върхове.

За да стигнем езерото следваме жълтата маркировка в посока хижа Вихрен, а след това следваме зелено-червената маркировка за Бъндеришките езера. Цялото разстояние в една посока е приблизително 2.5км. като преодоляваме денивелация от 270м. Маршрутът към езерото е лек и приятен, коего го прави подходящ за преминаване с малки деца.