Грижа за мозъка: Как да подобрим функциите му

4
235
Добави коментар
epis
epis

132 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 5

Старите наранявания могат да предизвикат не само загуба на памет, но и психоза.

Мозъкът има своите изисквания и те не бива да бъдат подценявани, ако искаме да съхраним функциите му за дълго, а резултатите да са качествени.

Преди всичко трябва да знаете, че е добре да се пазите от удари и наранявания, защото често стари травми могат да предизвикат впоследствие загуба на памет, психоза и различни смущения. Когнитивните способности отслабват много по-рано, ако сме претърпели подобни случки. Такива личности са податливи и на деменция. Още по-неприятното е, че съществува вероятност те да извършат престъпление, която се отчита до три пъти по-висока от останалите хора. Мозъкът може да пострада физически при катастрофи, при спортни инциденти и внезапни падания. Носете удобни обувки, пазете главата си с каска, когато сте с велосипед или тротинетка, или при други дейности, свързани с рискове.

Следващата важна стъпка, на която трябва да обърнем внимание, е храненето.

Мозъкът се нуждае от енергия и черпи поне 1/5 от калориите, които консумирате. Веществата се движат с кръвта по мрежа от съдове, а те от своя страна трябва да са в кондиция, за да не се стигне до стесняване, образуване на съсирек и инсулт.

Понякога може да се предизвика сериозен срив в мозъчната дейност, който е трудно обратим.

На кои продукти да заложим Антиоксидантите имат ролята да почистват остатъците от метаболитните процеси. Съдържат се предимно в черния шоколад, боровинките, в тъмния боб и артишока.

Витамините А, В, С, D и Е помагат за освобождаване на тялото от вредни вещества. Те също така дават сила на артериите и пазят устойчиви мозъчните клетки. Ще си ги набавите, ако се храните с яйца, някои зърнени продукти, месо от пиле, ядки, плодове и зеленчуци.

Омега-З и ненаситените мазнини участват в изграждането на мембраните на мозъчните клетки. Качествените източници на Омега-3 са рибата, орехите и семената.

В млякото, ядките, сиренето, червеното месо, пуешкото, рибата и броколите има триптофан и глюкозинолати, които също са прекрасни за мозъка.

Как да си помогнете с добавки Омега-3 може да се приема и като добавка за подсилване на мозъка. Изследванията в тази посока често са противоречиви, но мнозина забелязват благоприятен ефект, който се потвърждава и от голям процент от учените.

Гинко билоба и женшен са другите препарати, известни като стимуланти на мозъка, които се оценяват като вероятно ценни за него, но медиците считат, че все пак няма достатъчно доказателства за това твърдение.

Важно е да се спазват препоръките да се комбинират внимателно с лекарства, за да се избегнат възможните странични реакции.

Медикаментите Сред познатите на специалистите лекарства е риталинът, който се изписва на деца със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. На възрастните в това състояние той също подобрява концентрацията.

Има теории, че болестта на Алцхаймер се предизвиква от възпалителни процеси в тялото. Те може да отключат депресия, отслабване на паметта и емоционални разстройства. По тази причина леки дози аспирин имат склонността да отложат отслабването на мозъчната активност.

Депресията влияе върху мисленето, като го забавя, тя изкривява сетивата и нарушава когнитивните функции. Антидепресантите потискат тези ефекти, но пък те имат и своите неприятни последствия, така че не могат да бъдат приемани без да има силна нужда от тях.

Ролята на умственото натоварване Музикалното обучение има своя принос в това отношение. Ученето на чужди езици също. Според експерти в Харвардския университет слушането на музика, свиренето и възпроизвеждането й не са просто удоволствие за слуха. Те осигуряват преживяване за всички сетива и променят начина, по който мозъкът обработва информацията.

В Единбургския университет са изследвали студенти в млада и зряла възраст, които са се упражнявали пет часа седмично в курс по шотландски келтски език. В края на експеримента е установено, че те се концентрират по-добре от тези, преминали през друг вид курс или през никакъв. Никога не е късно да започнете нов вид умствена дей¬ност, каквато е ученето на езици. Дори кратък, интензивен курс може да окаже положително влияние върху някои от когнитивните функции, а практиката поддържа този ефект за дълго време.

Как да тренираме мозъка Умствените упражнения способстват работата на мозъка, изграждайки, удължавайки или подсилвайки пътищата, по които информацията пътува между невроните. Когато сте ангажирани със задачи, развиващи определено умение, частта в мозъка, отговорна за него, се уголемява. Това е същото, както бицепсът нараства, когато тренирате регулярно.

За да постигнете пълноценно подобряване на когнитивната дейност, трябва да извършвате много и разнообразни задачи. Такива могат да бъдат физическа активност, общуване, срещи с хора, планиране, играене на игри, смятане, писане, четене.

Тук на помощ идват и т.нар. мозъчни тренировки. Системи като Lumosity, Brain HQ и SmartMind гарантират натоварване на достатъчно части от мозъка, за да подобрят когнитивните ви умения като цяло.

Стимулация с електрически импулси Транскраниалната електростимулация може да ускори реакциите, да успокои нервната система, както и да съдейства за съсредоточаване. Има редица доказателства, подкрепящи ефекта на терапията – като лечение (за болка, депресия, шум в ушите, деменция) и като стимулация. Стига да бъде използван правилно, методът е безопасен и сравнително изгоден.