САЩ може да откажат достъп на китайски длъжностни лица, преследвали Фалун Гонг

3
298
Добави коментар

Държавният департамент на САЩ работи за засилване на имиграционния контрол спрямо нарушители на човешките права, във връзка с което може да откаже достъп на китайски длъжностни лица, участвали в преследването на духовната практика Фалун Гонг.

Това съобщи новинарският портал на Фалун Гонг, Minghui.org, на 31 май 2019 г. по повод среща между служител от Държавния департамент и религиозни и духовни групи в САЩ. На тази среща, служителят разказал за новите мерки и посъветвал последователите на Фалун Гонг да изготвят списък с китайски държавни служители, за които е известно, че са замесени в преследването, пише уебсайтът Minghui.org.

Според информацията, Държавният департамент планира да засили визовия контрол за чуждестранни длъжностни лица, участвали в тежки нарушения на религиозната свобода. На такива лица може да бъдат отхвърляни молби за имиграционни или неимиграционни визи, например туристически или бизнес визи. Вече получилите визи може да бъдат възпрепятствани от влизане в страната, се казва още в съобщението.

Съгласно чл.212 (а)(2)(G) от Закона за имиграцията и националността на САЩ (INA), всяко лице, по време на чийто мандат като държавен служител, е било отговорно за или пряко е извършвало особено тежки нарушения на религиозната свобода, по всяко време, няма да се допуска на територията на САЩ.

Особено тежки нарушения на религиозната свобода включват системни, постоянни, груби нарушения на религиозната свобода, като например изтезания или жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание; продължително задържане без обвинение; причиняване на изчезването на лица чрез отвличане или тайно задържане; или друго явно отричане на правото на живот, свобода или сигурност.

Какво в Фалун Гонг

Фалун Гонг, известен още с името Фалун Дафа, е традиционна практика за самоусъвършенстване с медитативни упражнения и морални учения, основани на принципите Истинност, Доброта, Търпение. Представена е пред обществеността в Китай през 1992 г. и бързо набира популярност, като сега се практикува в над 100 държави.

Според китайско държавно проучване от 1999 г., Фалун Гонг има над 70 милиона привърженици, а по техни оценки, действителният им брой надхвърля 100 милиона души.

Опасявайки се, че популярността на Фалун Гонг застрашава властта на китайската комунистическа партия, през юли 1999 г. тогавашният лидер, Дзян Дзъмин, започва национална кампания на преследване: последователи са задържани и изпращани в затвори, трудови лагери и центрове за промиване на съзнанието. Там те често стават жертви на изтезания, в опит да бъдат принудени да се откажат от убежденията си. Репресиите продължават и днес.

Нова фаза

Лай Шантао, председател на Фалун Дафа Асоциацията в американския щат Вашингтон, потвърди, че се е срещал с представител на Държавния департамент по-рано тази година и че администрацията на Тръмп засилва прилагането на съществуващите закони.

„Американското правителство влиза в нова фаза на закрила на преследвани заради убежденията си хора по цял свят и особено в Китай, най-сериозния нарушител на религиозната свобода в света“, каза Лай.

И добави, че промените са предупреждение към длъжностните лица, участващи в преследването на Фалун Гонг в Китай, и особено към онези, които планират да посетят или имигрират в САЩ.

„Това им дава да разберат, че не могат да преследват Фалун Гонг.“

В отговор на запитване по електронната поща, говорител на Държавния департамент не потвърди въвеждането на подобни мерки, но отбеляза, че „САЩ се стремят да гарантират, че на лица, нарушавали човешките права, няма да бъде осигурено убежище в САЩ“.

„Съществуват редица потенциални основания за недопускане в САЩ на кандидати за виза, свързани с нарушения на човешките права или корупция, включително недопускане на чуждестранни държавни служители, извършили тежки нарушения на религиозната свобода“, написа още говорителят.

Китайският режим във война с вярата

Гари Л. Бауер, комисар на Комисията за международна религиозна свобода на САЩ (USCIRF), заяви на 31 май, че приветства стъпките на американската администрация в тази посока.

„Със сигурност не искам САЩ да бъдат убежище за хора, замесени в репресии в други държави, било то в Китай или другаде. Надявам се, че всеки, участвал в преследване на вярващи хора в Китай, ще плати съответната цена тук, в САЩ.“

Априлският доклад на USCIRF, независим федерален орган, който съветва правителството и Конгреса на САЩ по въпросите на религиозната свобода, подчерта, че през изминалата година китайският режим е засилил преследването на религиозни групи, включително последователи на Фалун Гонг, уйгурски мюсюлмани, християни и тибетски будисти.

През 2011 г. президентът на САЩ, Барак Обама, подписа декларация за недопускане в страната, като имигранти или неимигранти, на тежки нарушители на човешките права.

По-рано тази година, Самюъл Браунбек, посланикът на САЩ по въпросите на международните религиозни свободи, изнесе реч в Клуба на чуждестранните кореспонденти в Хонконг. В речта той призова Пекин да сложи край на всички форми на религиозно преследване в Китай.

„Изглежда, че китайското правителство води война срещу вярата. Това е война, която то никога няма да спечели,“ каза Браунбек.

САЩ не са прецедент, що се отнася до недопускане на своя територия на нарушители на човешките права.

През 2017 г. оперативна група от държавни институции в Тайван отказа достъп на най-малко трима служители на китайската комунистическа партия, както и на членове на техните „професионални групи за обмен“, заради участие в преследването на Фалун Гонг в Китай.

Оперативната група тогава заяви, че на територията на Тайван и в бъдеще няма да бъдат допускани служители на партийната организация Управление 6-10, специално натоварена с мисията да провежда преследването на Фалун Гонг в континентален Китай.

Източник: https://www.theepochtimes.com/us-could-bar-entry-to-chinese-officials-involved-in-persecution-of-falun-gong_2945987.html?fbclid=IwAR3w09daDaEmB_mOVu0PJUihY_UM1ykYvi6qs6SvJeHhSq2mCNQC6QM661g