Как да релаксираме след изтощителна тренировка?

1
184
Добави коментар
vivi805
vivi805

Релаксирането е от голямо значение за цялата тренировка. Тя е завършващиоят елемент, който , ако се изпълнява правилно, може да облекчи натоварените мускули и нервна система.

Както все орган в човешкото тяло, така и мускулите притежават инертност. Затова след извършване на определени упраженения, мускулите все още се намират в напрегнато състояние и обмяната на веществата в тях е по-висока от равнището, необходимо при обикновени упражнения.

Ето как точно да релаксирате:

1. Легнете по гръб и затворете очи. Поставете ръцете си свободно, леко отдалечени от тялото. Краката да бъдат с обърнати навън пръсти.

2. Основната идея за релаксация е да постигнете пълното отпускане на мускулите, затова се изключете напълно от околната среда. Опитайте се чрез самохипноза да възпроизведете в съзнанието си усещане за пълна безтегловност на тялото.

3. Дишайте бавно, плавно и спокойно.

4. Както може би е известно на някои от вас, всеки йога клас завършва с пълноценна релаксация. Стъпките са същите, както до тук изброените. Разликата е, че пълното отпускане се постига с мисловна дейност, насочена към всеки елемент от тялото ни. С други думи след като вече сте в легнало положение или в позата, в която се чувствате най-добре, и след като сте уравновесили дишането започнете с „мислено” отпускане първо на пръстите на краката, продължете към стъпалата, глезена и т.н. Всяка част от тялото ви ще релаксира по-добре, ако си помислите, че тя вече е релаксирана. След краката, ръцете и торса, релаксацията трябва да продължи и към устните, носа и очите.

След този релакс мускулите ше имат много по-голяма готовност за друг вид натоварване.Освен всичко това, ще освободите успешно и натрупания стрес.

Препоръчваме ви, ако е възможно да релаксирате на загасена или приглушена светлина. Всички шумове в помещението също не са добре дошли, освен разбира се, ако не става въпрос за отпускаща музика.