Сергей Станишев няма да е председател на Европейския парламент

1
576
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Българинът трябваше да дели поста с Манфред Вебер от ЕНП, но групата му издигна друг кандидат. Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен пък може да стане първата жена, която оглавява Европейската комисия

Италианският евродепутат Давид-Мария Сасоли е фаворит за председател на Европейския парламент (ЕП). Той бе номиниран официално от групата Прогресивен алианс на социалистите и демократите часове преди гласуването в Страсбург тази сряда.

Негови конкуренти са германката Ска Келер от групата Европейски свободен алианс, испанката Сира Рего от Европейската обединена левица / Северна зелена левица и чехът Ян Захрадил от Алианса на консерваторите и реформистите в Европа.

Виж още: Кои са кандидатите за нов председател на Европейската комисия

Манфред Вебер междувременно заяви, че връща получения мандат на водещ кандидат и остава лидер на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП). По думите му сега е ред на социалистите да застанат начело на институцията.

Късно снощи се появи информация, че лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев е издигнат за председател на ЕП, като идеята бе двамата с Вебер да изпълняват длъжността по половин мандат – две и половина от общо пет години. След отпадането на българина от надпреварата Източна Европа остава без място в лидерството на общността.

Европейският парламент избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа, каза по-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който координираше преговорите. По думите му се предвижда социалистите да ръководят Европарламента през първата половина от мандата, а втората половина да е за Европейската народна партия.

Българският премиер Бойко Борисов, от своя страна, увери, че евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят председателя на ПЕС, ако той бъде предложен: „Още в предизборната кампания аз недоумявах, че лидера на европейските социалисти не искаха да го включат в листата. Сигурно в момента му е трудно да обяснява как той не е председател на групата си от четири-пет депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент“, отбеляза българският премиер.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС водиха тридневни преговори в Брюксел, докато разпределят окончателно ключовите постове след евроизборите в края на май. Петимата номинирани са от Германия, Франция, Италия, Испания и Белгия.

Така вместо предварителните фаворити за председател на Европейската комисия след Жан-Клод Юнкер е издигната германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, кандидат на ЕНП, която може да стане първата жена начело на ЕК.

Председателството на Европейския съвет пък ще бъде поето от служебния премиер на Белгия Шарл Мишел, представител на третата по големина парламентарна група в ЕП, либералите. 

Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността става испанският външен министър Жозеп Борел, социалист и бивш председател на ЕП. Шефката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард поема ръководството на Европейската централна банка.

Пред журналисти премиерът Бойко Борисов коментира: „Имаме председател на Европейския съвет – Шарл Мишел, футболен фен и много добър наш приятел, така че него може да поздравим за избран. Тази традиция е от времето на Херман ван Ромпой – белгиец да поема Съвета, премиер на Белгия. Него можем да го поздравим. Това е сигурното. В комисията ние правим предложението до Европейския парламент.

… Урсула – знаете, че с нея бяхме на Мюнхенската конференция – е министър на отбраната. Тя беше в един панел с нас и доста години се познаваме, така че мисля, че добре ще се справи.“

Виж още: „Дойче веле“: България изостава от тенденциите в ЕС. И още четири извода от евроизбори 2019

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс обаче обявиха, че не приемат постигнатата на Европейския съвет сделка за висшите постове на ЕС. Споразумението не зачита процедурата „водещ кандидат“, както и резултатите от европейските избори, смята съпредседателката на групата Ска Келер. Тя бе категорична:

„Задкулисната сделка, която се постигна след гротеска, продължила дни наред, удовлетворява само игрите на силните партии. Европейските граждани не заслужават това при такъв висок процент гласували и даден мандат за истинска промяна.“

Съпредседателят Филип Лабмер уточнява, че групата стои твърдо зад кандидатурата на Ска Келер за председател на Европейския парламент. Според него евродепутатите не трябва да допускат Съветът да диктува кой да му бъде председател. 

Френският президент Еманюел Макрон коментира, че номинациите за главните постове в ЕС, съгласувани във вторник след дълги препирни, са „позитивни и консенсусни“ и дават възможност за „нов старт“ на съюза. 

Виж още: Как ще изглежда Европарламентът през 2019-2024 г.

Ден по-рано в обращение бяха имената и на две българки – еврокомисарят Мария Габриел, която се отказа да е евродепутат, надявайки се на пост и в новата Европейската комисия, и Кристалина Георгиева, бившата заместничка на Жан-Клод Юнкер, която се отказа по средата на мандата, за да се върне в Световната банка.

Премиерът Борисов обаче заяви, че е отказал поста „върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността на ЕС“, предложен на страната ни, тъй като в този случай губим еврокомисарското място.

Източник: БНР