Как да шофираме безопасно в горещините :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
176
Добави коментар

От началото на годината по пътищата на страната са станали 2968 произшествия, а загиналите са 259. Според Годишния индекс за шофьорско поведение на пътя, човешката грешка е една от основните причини за инциденти.

„Всички шофьори знаят много добре как да се грижат за автомобилите си, но все пак не е лошо преди пътя да проверят маслото в двигателя, охладителната течност, течността за чистачките“, съветва инструкторът по безопасно шофиране Владимир Илиев по БНТ.

Проверяват се и гумите, а багажът се приготвя така, че да не застрашава никого. И нищо не се слага на стъклото на задната седалка.

„Дори един телефон може да се превърне в убиец, когато се спре рязко“, категоричен е инструкторът.

На вниманието на шофьора стоят още няколко правила:

„Важното е да тръгнете достатъчно навреме, да не си поставяте краен час на пристигането, а просто цел да пристигнете. Да поддържате температура в автомобила, която да не е в резки граници с външната. И голямата разлика температурна – отвън и вътре, всъщност влияе върху нашето поведение и нашите реакции. Задължително в горещите дни да спирате поне 2 или 3 пъти за почивка, макар и да не се чувствате изморени“, казва инструкторът.

Босите крака и високите токчета са забранени. „Обувките задължително трябва да бъдат с права подметка, удобни и чувствителни към педалите“.

Шофьорите обаче не са единствените, които трябва да внимават. „Може да сте убедени, че голяма част от катастрофите стават именно заради невнимателни пътници“, каза Илиев.

А за клаксоните по пътя, опитният инструктор е лаконичен: „За да имаш пътна култура, ти трябва да имаш някаква базова култура. Не пътя е мястото, на което ще се възпитаваме“.

На въпроса жените или мъжете са по-добрите шофьори той отговори: „Винаги съм твърдял, че жените са по-безопасните шофьори, защото жената никога не приема излишни рискове, поне умишлено. Когато става дума за грешка – всеки може да направи грешка“.