10 професионални съвета как да водите блог

2
224
Добави коментар
webavtor
webavtor

Обичате да пишете, искате да казвате какво мислите и чувствате или просто искате да дадете възможност на хората да четат интересно съдържание. Към днешна дата блоговете може би са най-популярният начин за разпространение на информация и новини. Днес има хиляди блогове в интернет и още хиляди ще бъдат създадени. Това обаче не трябва да убива мечтата ви да станете популярен блогър или да имате фирмен, корпоративен блог.

Да започнете да блогвате не винаги е толкова просто, колкото изглежда. Дори с такова изобилие от информация, която може да се намери в интернет и много препоръки от други хора, все пак ще се сблъскате с трудности, особено, ако искате блогът да има успех.

Моделът на правене на блог не винаги е основният проблем: много по-голямо значение има неговото развитие. Ето няколко важни професионални съвета, които ще помогнат на начинаещите в разработката на блог.

Изберете правилна платформа за блог

Основната задача, с която начинаещите блогъри се сблъскват при проектирането на първия си блог – изборът на правилната блог-платформа. Хубавото е, че има толкова много добри безплатни платформи, от които можете да изберете нещо, което ще ви приляга. Всяка от тях може да предложи нещо необичайно за вашия блог, което ще му помогне да се откроява на фона на останалите. По този начин можете да изберете платформа в зависимост от желанията и целите ви. Всичко, което ви е необходимо за лесно стартиране, това са няколко теми, които ще ви помогнат да персонализирате вашия блог.

Изберете конкретна ниша

Ниша – това е тематиката, на която ще пишете в блога си. Тя трябва да бъде конкретна, за да ангажирате и запазите читателите заинтересовани, да искат да се върнат отново.

Важно е постове, текстовете в блога да не носят твърде общ характер, тъй като това може да обърка читателите, а объркването е една от честите причини блогърите да губят своите последователи.

Колкото по-конкретно и специфично бъде вашето съдържание, статии за блог толкова по-голяма е вероятността за привличане на нови потребители и успех на вашия блог.

Разгледайте възможността за интеграция на блога със съществуващ сайт или като категория към него

Това е всичко необходимо за популяризиране на съдържанието. Ако започнете да поддържате блог в сайта, той ще донесе значителна полза на вас и вашата работа, както и на класирането на самия сайт. Така читателите ще могат във всеки един момент лесно да попаднат на сайта и да получат по-ясна представа за вашата дейност или продукти. Така правите естествено SEO – привличате потребители чрез интересно съдържание. Можете да добавите и връзки в своя блог, които да насочват вашите читатели към основния сайт или онлайн магазин за повече информация или покупка.

Дайте на читателите това, което искат

Вашите читатели са ключът към успеха ви, затова трябва да им дадете това, което искат. Блогърите, които предлагат реална стойност за своите читатели, са тези, които наистина развиват успешни блогове. Стойност, отразена под формата на полезно съдържание. Ако вашите читатели не считат съдържанието за интересно и полезно, те няма да го четат и вашият блог никога няма да стане успешен. Слагайки началото на блог, не забравяйте, че го правите не за себе си, а за своите читатели и трябва да публикувате статии, които са интересни за тях, а не само за вас.

Избирайте заглавията умно

Опитайте се да избирате заглавия с максимално ясен смисъл, за да грабнете вниманието на читателите за кратко време. Също е добре да използвате думи, които да бъдат лесни за намиране в интернет, когато потребителите започнат да търсят по вашата тематика онлайн.

Привлекателните и оригинални заглавия няма да ви разочароват, когато става въпрос за привличане и задържане на читатели. Потребители ще харесат вашата креативност и винаги с нетърпение ще чакат следващата статия.

Привличане на вниманието на читателите онлайн е лесно, когато събудите любопитството им, поднесете им емоционален текст или полезен съвет.

Блог за това, което обичате

Макар и малко по-горе да говорихме, че трябва да пишете за читателите, но и за себе си не бива да забравяте. Читателите няма да харесат темите, ако все пак вие самите не се отнасяте с любов към текстовете в блога, а това едва ли ще се окаже полезно съдържание за сайт.

Страстта, която влагате или не в собствените си текстове като блогър, се усеща и от читателите, така че не рискувайте да пишете и публикувате статии, които определено не ви допадат. Изберете теми, които ви е лесно, приятно и за които можете да пишете много. Така ще можете да пишете и поддържате дълго време блога.

Използвайте изображения

Много хора обичат снимки, картинки, изображения. Ако разгледате някои от най-успешните блогове в интернет, ще забележите широкото използване на изображения. Те добавят визуален интерес, така че е важно да „разреждате“ текста със снимки и да подсигурите блога с изображения с добро качество.

Добре е да осигурите на читателите разнообразие (текст, снимки, графики), на които те ще могат да се насладят, докато разглеждат блога. Тогава всичко, за което пишете, включително снимките и блога като цяло, ще привлече много читатели.

Следете анализите

Важно е да се знае как хората попадат в блога и как ви намират. Така ще знаете как да подобрите вашия блог, за да привлечете повече читатели, а също така и какво трябва да се направи с цел улесняване на достъпа до него за вашата целева аудитория. Например, ако имате опит с маркетинга, анализът ще ви помогне да анализирате степента на успех на блога си. По този начин ще се върнат всичките ви инвестиции и изразходвани усилия, позволявайки ви да разберете дали си струва или не.

Оставете място за взаимодействие

Хората ще се чувстват част от блога, ако могат да взаимодействат свободно. Следователно, за да има успех блога, трябва да оставите известно пространство за взаимодействие със своите читатели. Насърчавайте читателите да дават своето мнение и да оставят коментари, да поставят въпроси, с които се сблъскват по темата, за която пишете. Вие също трябва да отговорите и съдействате навреме, за да оценят читателите вашето отношение към тях. Опитайте се да създадете общност в блога си и бъдете любезни към своите читатели, за да им помогнете да се почувстват част от вашия блог.

Не претрупвайте блога

Понякога в началото сте толкова развълнувани, че не осъзнавате как добавяте твърде много неща в блога, които създават хаос и отблъскват много читатели.

Ако искате читателите да се връщат отново и отново, трябва да запазите блога чист, свеж и удобен за навигация. Не добавяйте твърде много опции и функции, които не използва никой или материали, които вече не са актуални.

Разработването на блог не трябва да е трудна и тежаща ви задача. Придържайте се към основните професионални съвети, пишете и публикувайте с желание и тогава блогът със сигурност ще има успех.